Čeka nas jedno od pet najtoplijih ljeta u posljednjih 25 godina

“Tu se radi o prosječnim temperaturama, gdje mogu da budu vrijednosti I od 40 stepeni, recimo kada je Podgorica u pitanju. Ali, može da se desi da ne bude nijedan takav dan, a da opet ljeto bude među najtoplijima. Dakle, radi se o prosječnoj ljetnoj temperaturi”, rekao je gostujući u “Bojama jutra “ meteorolog Dušan Pavićević

7381 pregleda1 komentar(a)
Dušan Pavićević, Foto: Printscreen
22.05.2020. 12:22h

Podaci iz evropskog centra ukazuju da od 60 do 70 posto postoji šansa da ovo ljeto bude među 5 najtoplijih u posljednjih 25 godina, a padavine će biti u okviru normale.

“Tu se radi o prosječnim temperaturama, gdje mogu da budu vrijednosti I od 40 stepeni, recimo kada je Podgorica u pitanju. Ali, može da se desi da ne bude nijedan takav dan, a da opet ljeto bude među najtoplijima. Dakle, radi se o prosječnoj ljetnoj temperaturi”, rekao je gostujući u “Bojama jutra “ meteorolog Dušan Pavićević.

Smatra da je situacija sa virusom korona uticala na nekin na tačnost vremenske prognoze, posebno za duži vremenski period.

“Da bi se dala vremenska prognoza koriste se numerički modeli koji između ostalog zavise od kvaliteta I broja ulaznih podataka. Podaci koji ulaze u računanje, su izmjerene vrijednosti sa sinoptičkih I klimatoloških stanica kojih imamo 7000-8000 na zemlji. Od satelitskih mjerenja, radarskih, mjerenja sa brodova I ono što je najvažnije mjerenje sa aviona. U svijetu 3000 aviona su opremljeni I svakodnevno mjere vrijednosti temperature, pritisak vjetra, zračenja itd. Danas tih aviona praktično nema ili ima veoma malo. Nedostaju podaci sa visine sa ogromnog dijela zemljine površine”, istakao je Pavićević.

Kaže da se nedostatak osjeća I u kvalitetu numeričkih modela.

“Nešto više se to primjećuje ako se radi o nekim prognozama za duži vremenski period. Tada još više dolazi do izražaja nedostatak podataka I ti podaci se zamijenjuju nekim aproksimacijama. Onda najveći svjetski centri imaju cijele timove koji rade analizu vremena. Dostupne podatke na neki način zamijenjuju približnim I procjenjenim vrijednostima, a to uvek sa sobom nosi I odgovarajući rizik”, dodao je.

Posljednjih dana imali smo centar ciklonskih aktivnosti na mediteranu.

“U ovo doba godine takav ciklon obično donosi I depoziciju pustinjske prašine u našim krajevima, tako da iako nema kiše, ima prašine u vazduhu. I ako bude kiša, to bude prljava kiša. Do kraja ovog mjeseca najvjerovatnije neće viši biti temperature iznad 30 stepeni, i očekuju se prijatne temperature za ovo doba godine”, dodao je Pavićević.