Evropske berze rastu drugi dan zaredom

U fokusu ulagača je postupno otvaranje ekonomije, nakon paralize usljed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, pa bi se uskoro ekonomske aktivnosti trebale normalizovati.

246 pregleda0 komentar(a)
berza, akcije, Foto: Shutterstock

Na evropskim su berzama u utorak ujutro cijene dionica znatno porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju da će se uskoro normalizovati ekonomska aktivnost u svijetu i razviti vakcina protiv koronavirusa, piše Hina.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 1 posto, nakon što je juče skočio 1,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oko 9.30 bio na dobitku 2,2 posto, na 6.123 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,95 posto, na 11.499 bodova, a pariški CAC 1,50 posto, na 4.606 bodova.

U fokusu ulagača je postupno otvaranje ekonomije, nakon paralize usljed strogih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa, pa bi se uskoro ekonomske aktivnosti trebale normalizovati.

Tim više što vlasti širom svijeta najavljuju dodatne podsticajne ekonomske mjere.

Nakon što je juče objavljeno da japanska vlada priprema novi paket podsticajnih ekonosmkih mjera vrijedan oko 930 milijardi dolara, koji će biti usmjeren na finansijsku pomoć kompanijama pogođenim pandemijom, jutros je kineska središnja banka poručila da će nastaviti sa smanjivanjem kamatne stope i preduzeti druge mjere kako bi ojačala ekonomiju.

Uz to, ulagači se nadaju i da će se uskoro razviti vakcina protiv koronavirusa, s obzirom na vijesti iz nekoliko farmaceutskih kompanija.

Zahvaljujući tome, verbalni rat između SAD-a i Kine oko koronavirusa, trgovinskih pitanja i namjera Pekinga da uvede novi zakon o nacionalnoj sigurnosti u vezi Hong Konga u drugom je planu.

I na azijskim su berzama cijene dionica porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 1,6 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 2,55 posto, na 21.271 bod, najviši nivo u 10 sedmici.