Kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih aplikacija, raste otpor

Kako su pojasnili, bedžom bi se stanovnici ocjenjivali do maksimalnih 100 bodova korištenjem podataka iz njihovih zdravstvenih kartona i životnih navika

5835 pregleda0 komentar(a)
Detalj iz Kine, Foto: AP

Lokalne kineske vlasti žele proširiti primjenu zdravstvenih barkodova, koji su odigrali ključnu ulogu u suzbijanju koronavirusa u zemlji, no te najave izazvale su bojazan o privatnosti i sigurnosti ličnih podataka.

QR kodovi ugrađeni u popularne aplikacije WeChat i Alipay na pametnim telefonima koristili su objave korisnika i automatski prikupljene putne i medicinske podatke kako bi ljudima dali crvenu, žutu ili zelenu oznaku vjerovatnoće zaraze koronavirusom.

Kako bi se mogli slobodno kretati, stanovnici u Kini trebaju imati zelenu oznaku. Od februara pri ulasku u restoran, park ili drugo mjesto trebaju pokazati svoj zdravstveni barkod.

Postojao je tek manji otpor javnosti prema barkodovima koji su viđeni kao nužan alat za ponovno pokretanje ekonomije.

No, to se promijenilo kad su vlasti Hangzhoua u petak predložile dodjeljivanje zdravstvenog bedža svakom stanovniku. Kako su pojasnili, bedžom bi se stanovnici ocjenjivali do maksimalnih 100 bodova korištenjem podataka iz njihovih zdravstvenih kartona i životnih navika.

Stanovnicima bi se rezultat bilježio prema tome koliko vježbaju, što jedu i piju, jesu li pušači i koliko su spavali proteklu noć.

Najava je pokrenula lavinu kritika korisnika društvene mreže Weibo, slične Twitteru, i pokrenula raspravu o privatnosti i sigurnosti podataka.

"Moje zdravlje je privatna stvar, zašto biste htjeli prikupljati te informacije i stvoriti ljestvicu s bodovima?", napisao je jedan korisnik.

Advkat iz Hangzhoua Ma Ce rekao je da korisnici imaju pravo zahtijevati da se prikupljeni lični podaci u borbi protiv širenja koronavirusa unište jednom kad prođe zdravstvena kriza.

I drugi kineski gradovi žele proširiti primjenu zdravstvenih kodova, ali nisu otišli toliko daleko kao Hangzhou.

U gradu Guangzhou na jugu zemlje stanovnici putem zdravstvenog koda mogu dogovoriti online konzultacije s lokalnim bolnicama i kupiti maske. U pokrajini Fuijan žele da se tim kodom obuhvate liječenje i kupnja lijekova.