SDP: Na sjednici Socijalnog savjeta napravljen je prvi korak na uvećanju minimalne zarade

“Cilj radne grupe je da dobijemo precizne podatke za odlučivanje kako bi otklonili paradoks da Crna Gora ima najnižu minimalnu zaradu u regionu, nižu i od Makedonije i od Srbije i od Kosova i od Albanije i od Hrvatske i od Slovenije", kazao je član Socijalnog savjeta i predlagač Inicijative za uvećanje minimalne zarade Bojan Zeković

68 pregleda8 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: Zoran Đurić
14.02.2018. 15:00h

Na danas održanoj sjednici Socijalnog savjeta napravljen je prvi korak na uvećanju minimalne zarade, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Socijalni savjet će formirati radnu grupu za izradu predloga na koji način može doći do povećanja minimalne zarade, koja bi trebalo da u roku od mjesec uradi analizu i dobije tačne podatke o broju zaposlenih i efektima na budžet.

"Savjet je konačno prihvatio raspravu i razmatrajući Inicijativu za uvećanje minimalne zarade jednoglasno odlučio da formira radnu grupa čiji je zadatak da pripremi precizan proračun efekata uvećanja minimalne zarade, kako bi nakon pribavljanja preciznih podataka na narednoj sjednici Savjeta odlučili o Inicijativi. Radna grupa će, u roku od mjesec dana, pored fiskalnih efekata razmotriti i efekte uvođenja startnog neoporezivog dijela zarade kao kompenzacionu mjeru za poslodavce, što već postoji u većini zemalja regiona", navodi se u saopštenju SDP.

Član Socijalnog savjeta i predlagač Inicijative za uvećanje minimalne zarade Bojan Zeković, saopštio je nakon sjednice Savjeta da je optimista i da očekuje postizanje dogovora kojim će biti zadovoljni i sindikati i poslodavci i Vlada.

"Cilj radne grupe je da dobijemo precizne podatke za odlučivanje kako bi otklonili paradoks da Crna Gora ima najnižu minimalnu zaradu u regionu, nižu i od Makedonije i od Srbije i od Kosova i od Albanije i od Hrvatske i od Slovenije, dok istovremeno prema analizama UPCG, imamo najoporezovanije i najopterećenije poslodavce u regionu. Jedno od mogućih rješenja je da se poslodavci, putem neoporezivog dijela zarade, rasterete dodatnih obaveza koje bi imali po osnovu uvećanja minimalne zarade po osnovu doprinosa. Važno je da postoji dobra volja i otvorenost za razgovor i ima razloga za uvjerenje da ćemo doći do dogovora koji će biti dobar za sve partnere", kazao je Zeković.