Dakićevci: Može i na rate, samo nas isplatite

Vukčević smatra da je ova tema za Crnu Goru važna i zbog daljih evropskih integracija, ukazujući na odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu

2385 pregleda0 komentar(a)
Dakićevci hoće isplate po pravosnažnim presudama, Foto: Shutterstock

Bivši radnici „Radoja Dakića“ i povjerioci u stečajnom postupku, koji se vodi u ovom preduzeću, tražili su od premijera Duška Markovića da se predstojećim rebalansom budžeta predvidi i isplata njihovih dugovanja.

Oni potražuju oko 60 miliona eura prema pravosnažnim presudama koje se ne izvršavaju 15 godina, kao i da se za veći dio od ukupno 1.800 bivših radnika isplati 2,5 miliona eura na ime nematerijalne štete i duševnih bolova, u skladu sa odlukama Ustavnog suda.

„Budući da u ovom obraćanju nijesmo obuhvatili sve sporno, predlažemo da predsjednika Vlade direktno upoznamo sa činjenicama kako bi se ovaj problem riješio na državnom nivou. Nemamo ništa protiv da se rastegne vraćanje presuđenih dugova u više rata. Zahtijevamo javno izvinjenje zbog nanošenja duševnih bolova bivšim radnicima „Radioja Dakića“ i sudsku odgovornost za sve one koji su kršili Ustav Crne Gore i međunarodne konvencije“, naveo je predstavnik bivših radnika podgoričkog preduzeća Milan Vukčević u pismu premijeru.

On je istakao, između otsalog, i da isplatom nematerijalne štete (za dio bivših radnika) problem nije nestao „već se umnožio, a i razlozi su ostali isti i nijesu otklonjenje štetne posljedice“.

Vlada je tokom januara, prema presudama Ustavnog suda, isplatila po osnovu šest ustavnih žalbi 900 hiljada eura, odnosno po 2.000 eura za oko 440 bivših radnika koji nijesu imali pravično suđenje u razumnom roku.

Vukčević smatra da je ova tema za Crnu Goru važna i zbog daljih evropskih integracija, ukazujući na odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Predlog rebalansa državne kase je najavljen u prvoj sedmici juna. Procjena je da državi nedostaje oko 400 miliona eura pozajmica da bi pokrila ovogodišnje obaveze i vanredne izdatke zbog uticaja epidemije koronavirusa na ekonomiju.