Đukanović nije komentarisao sastanak, Brajović: Ako opozicija želi da bude odgovorna, onda treba da razgovara

Na sastanak nisu došli lideri opozicije. Prisustvovali su mu svi lideri partija na vlasti, uključujući lidera DPS Mila Đukanovića

18012 pregleda18 komentar(a)
Sa današnjeg sasatnka, Foto: Boris Pejović
01.06.2020. 16:08h

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović kazao je da je današnjim sastankom sa liderima parlamentarnih partija imao iskrenu ideju da dogovore početak novog kruga razgovora o poboljašnju transparentnosti izbornog procesa i izbornog ambijenta.

Na sastanak nisu došli lideri opozicije. Prisustvovali su mu svi lideri partija na vlasti, uključujući lidera DPS Mila Đukanovića.

Đukanović na sasatnkufoto: Boris Pejović

Đukanović nije komentarisao sastanak, poručivši novinarima da ima ranije preuzete obaveze i da je dogovor da se Brajović obrati medijima.

Đukanović i Brajovićfoto: Boris Pejović

Brajović je komentarišući nedolazak opozicije, rekao da to pokazuje nedostatak odgovornosti za izbornu volju i ambijent, a i za ukupan napredak društva:

"Ako žele da budu odgovorni, onda treba da razgovaraju ...".

Brajović je istakao da su ponovo stavili u proceduru Zakon o izboru poslanika i odbornika, kako bi omogućili da se i sad na radnim tijelima Skupštine i na plenumu još jednom razgovara o njegovom eventualnom unapređivanju.

“Dajte da se dogovorimo o bilo čemu čime možemo unprijediti taj zakon, odnosno, izaći u susret onim preporukama ODIHR-a sa prethodnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora. Naša ruka je pružena, a s druge strane, ne želimo nikakvo uslovljavanje”, poručio je Brajović.

Podsjetio je da je za usvajanje tog krovnog zakona potrebna podrška dvije trećine poslanika, za šta je potrebna i podrška opozicije.

“Kolegama iz opozicije bih rekao jednu stvar, a to je da nije baš veliko dostignuće i uspjeh to što šalju saopštenja ili izbjegavaju razgovore. Mi želimo odgovorno da radimo u Parlamentu, naravno, ne bježimo od bilo kakvog razgovora”, rekao je Brajović.

On je oštro kritikovao nekadašnje partijeske kolege iz SDP-a, poručivši da “ o njima govori sa dozom sjete”.

“Čini se da je to sasvim prirodno sa mojim drugovima i ja sam slab na tu partiju. I danas kad se pozivaju na sve dobre rezultate, na koje su s pravom ponosni, treba da znaju da su ih ostvarili u prošlosti onda kada smo mi bili članovi te partije”, kazao je Brajović.

Istakao je da se poslednjih godina, “nažalost, ponašaju tako da će možda dovesti do toga da ta partija ima članova taman koliko i predsjednika”.

Istakao je da SDP nije napustio vlast zbog Crne Gore, nego su razmišljali da sa drugim partnerima prave vlast.

“Sa Demokratskim frontom i ostalim društvom im to je uspjelo u Budvi, u Kotoru za neko vrijeme, u Herceg-Novom, ranije u Kolašinu. Srećom, to im nije uspjelo na državnom nivou. Da ne govorim koliko je licemjerno kada danas kritikuju lokalnu vlast u Budvi, u kojoj i danas sjede zarad nekoliko mrvica sa trpeze koje su im udijelili koalicioni partneri”, kazao je Brajović.

On je kazao da su se neke kolege iz opozicije premišljale da li da dođu na sastanak, ali da je očigledno da “postoji strah jednih od drugih”.

“Da neko iskoči iz te matrice jer se možda nada nekom koalicionom sazivu, nekom koalicionom nastupu na izborima koji bi eventualno mogao da im omogući spašavanje golog parlamentarnog statusa”, poručio je Brajović.

Sastanku su prisustvovali lideri Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Hrvatske građanske inicijative, Bošnjačke stranke Milo Đukanović, Andrija Popović, Adrijan Vuksanović, Rafet Husović.

Na poziv Brajovića odazvali su se i lideri albanskih partija Nazif Cungu, Nik Đeljošaj, a ispred Demokratske unije Albanaca sastanku je prisustvovala potpredsjednica Hatidža Đoni.

Sa sastankafoto: Boris Pejović

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Skupštine Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu.

Brajović je sastanak zakazao očekujući, da će se otvorenim dijalogom doći do konstruktivnih rješenja u cilju poboljšanja izbornog ambijenta u susret parlamentarnim izborima na jesen.