Simović bez odgovora na pitanje da li će pokrenuti smjenu Maraš i Vukotića

Prema Zakonu u kompanijama koje posluju negativno ili imaju poreski dug plata direktorima ne može biti veće od dva državna prosjeka. Montenegro Airlines i Plantaže krše taj zakon

7540 pregleda5 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Screenshot

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović izbjegao je da odgovori na pitanje da li će menadžment kompanija u većinskom vlasništvu države odgovarati zbog kršenja Zakona o zaradama u javnom sektoru jer su svojim direktorima povećali zarade na 7.000 eura (Plantaže) i 4.000 eura ( Montenegro Airlines) iako te kompanije duguju za poreze i/ili posluju negativno.

Nije odgovorio ni da li će kao resorni ministar, potpredsjednik Vlade i predsjednik Komisije za ekonomsku politiku iskoristi svoje pravo i obavezu da pokrene inicijativu na Vladi da zbog kršenja zakona smijeni svoje predstavnike u upravi tih kompanija.

To ga je u Skupštini pitao poslanik SDP-a Raško Konjević, koji je podsjetio na član Zakona o zaradama u javnom sektoru koji predviđa da za kompanije u većinskom državnom vlasništvu koje imaju poreski dug ili posluju negativno plata izvršnom direktoru ne može biti veća od dva iznosa prosječne zarade iz prošle godine što bi sada iznosilo oko 1.040 eura.

Direktorica Plantaža Verica Maraš do aprila je primala zaradu od preko 7.000 eura, ali joj je nakon pritiska javnosti odbor direktora prepolovio, odnosno smanjio sa osam prosječnih zarada u kompaniji na četiri prosječne zarade.

Predsjednik uprave Plantaža koja je je odobrila ovakvu zaradu, kao Vladin predstavnik je Veselin Vukotić.

Plantaže su na crnoj poreskoj listi, a od minusa u prošloj godini spasila ih je prodaja akcija u Podgoričkoj banci i druge imovine. Iz kompanije su početkom marta saopštili da su izmirili dotadašnji poreski dug od 3,3 miliona eura, ali su u aprilu imali novi dug od 299 hiljada eura.

Donedavni direktor Montenegro Airlinesa Živko Banjević imao je platu od 4.400 eura, iako je ta kompanije već godina posluje negativno i najveći je poreski dužnik sa dugom od 24 miliona eura. Njega je u aprilu ove godine zamjenio Vlastimir Ristić, čija plata još nije objavljena na sajtu Agencije za spriječavanje korupcije.

Konjević je pitao i da li su svi jednaki pred zakonom jer mnogima sa crne liste dugovi stalno rastu a protiv njih se ne primjenljuju mjere, dok se malim firmama, preduzetnicima, frizerima, taksistima,... ne tolerišu ni dugovi od hiljadu ili hiljadu i po eura.

Simović je naveo da je zakon isti za sve kao i da Vlada nije jedina adresa za ove probleme. Kazao je i da se svačiji javni dugovi transparetno objavljuju.

Naveo je da je ukupan dug za porez smanjen sa 580 miliona eura u 2015. na 378 miliona na kraju prošle godine, kao i da je kroz Zakon o reprogramu naplaćeno 70 miliona.

On je pročitao dijelove iz Zakona o zaradama u javnom sektoru i zaključaka Vlade o obavezi da kompanije koje negativno posluju i imaju poreski dug smanje zarade menadžmentu i ukupna fond zarada. Kazao je i da je Vlade o toj problematici proteklih godina vodila "vodila rasprave i donosila konkretne zaključke".

Naveo je da se razmatraju nove izmjene Zakona o zaradama u javnom sektoru i akata koji se odnose na rad kompanije u državnom vlasništvu, kako bi se povećala kontrola Vlade preko upravnih odbora.

Konjević ga je pozvao da iskoristi svoju nadležnost i da već na narednoj sjedinici Vlade pokrene inicijative o smjenama članova uprave koji ne poštuju Zakon i zaključke Vlade.

"Vi niste politički nemoćan čovjek. Uradite to bez obzira što su ti ljudi članovi rukovodstva vaše partije i dobićete političke poene od javnosti", kazao je Konjević.