Kako izgleda bunker ispod Bijele kuće: Tamo se bio sakrio Tramp

Iako ne postoje fotografije Trampa u bunkeru, postoje starije fotografije iz vremena kada je poslednji put zvanično korišten - 11. septembra nakon rušenja Kula bliznakinja u Njujorku

6221 pregleda0 komentar(a)
Bijela kuća u mraku, Foto: Screenshot

Pripadnici tajne službe odveli su u petak uveče američkog predsjednika Donalda Trampa u bunker ispod Bijele kuće, koji je prvobitno napravljen za vrijeme Frenklina Ruzvelta 40-ih godina, a poslednji put korišten tokom napada u kojima je srušen Svjetski trgovinski centar.

Njujork tajms je prvi izvijestio o skrivanju američkog predsednika u bunker - potezu koji je uslijedio nakon gašenja svjetala u Bijeloj kući dok su u blizini bjesnili protesti koji se već danima odvijaju širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda.

Bunker Bijele kuće, zvaničnog naziva Predsjednički operativni centar za hitne slučajeve, napravljen je početkom 40-ih godina tokom Drugog svjetskog rata za vrijeme trećeg mandata Frenklina Delana Ruzvelta, piše RTS.

Ojačavanje i konstrukcija novih tunela tokom rekonstrukcije 1949. godinefoto: RTS

Hari Truman, koji je na predsjedničkoj funkciji naslijedio Ruzvelta, preuredio je 1948. godine Bijelu kuću, a usput i proširio i ojačao podzemni bunker tako da bude u stanju da podnese nuklearni udar.

Iako ne postoje fotografije Trampa u bunkeru, postoje starije fotografije iz vremena kada je poslednji put zvanično korišten - 11. septembra nakon rušenja Kula bliznakinja u Njujorku, kada je predsjednička administracija Džordža Buša mlađeg rukovodila državom.

Džordž Buš mlađi (drugi slijeva), Dik Čejni i Kondoliza Rajsfoto: RTS

Fotogafije najviših činovnika SAD iz 2001. godine objavio je 2015. godine Nacionalni arhiv SAD, pa se iz njih može dobiti barem djelimičan uvid u izgled bunkera.

Dik Čejni i Kondoliza Rajs razmatraju stanje poslije terorističkih napada 11. septembra 2001. godinefoto: RTS

Bunker je nalazi ispod istočnog krila Bijele kuće, ali su njegova tačna pozicija i dubina na kojoj se nalazi tajne.

Pristup Predsjedničkom operativnom centru za hitne slučajeve je moguć stepenicama i liftom, koji se nalazi iza nekoliko teških sefovskih vrata sa biometrijskim kontrolnim sistemom.

Iako vrlo malo zvaničnih informacija je objelodanjeno o tajnoj tunelskoj mreži ispod Bijele kuće i bunkeru, bivša prva dama Lora Buš otkrila je u svojim memoarima iz 2010. godine neke detalje o tome šta je iskusila kada je zajedno sa svojim suprugom sprovedena u bunker 2001. godine.

„U bunker smo ušli kroz par velikih čeličnih vrata koja su se zatvorila uz glasan zvuk ispuštanja vazduha, što je značilo da je prostorija hermetički zatvorena“, napisala je Lora Buš.

Kako navela, dok su je vodili do bunkera vidjela je mrežu nezavršenih podzemnih hodnika ispod Bele kuće.

Bivša prva dama se takođe prisjetila i starih podnih pločica, cijevi na plafonima, ali i mehaničke i elektronske opreme u podzemnom komandnom centru.

Postoje spekulacije, međutim, da je došlo do brojnih promjena između 2010. i 2012. godine kada je 375 miliona dolara potrošeno na unapređivanje nečega u ili ispod Bijele kuće.

'Knjiga The Trump White House: Changing the Rules of the Game', objavljena početkom godine, navodi da postoji još jedan bunker ispod sjevernog travnjaka, prenosi Vašington egzaminer.

„Najmanje pet spratova ispod zemlje, bunker je završen pred kraj Obaminog predsjednikovanja, a u njega može da stane svo ljudstvo zapadnog krila na neograničeni rok u slučaju napada oružjem za masovno uništenje“, navodi autor knjige Ronald Kesler.