Šehović: Zaokružen niz projekata, sistem obrazovanja sve bolji

Ministar prosvjete je rekao da je projekat digitalizacije započet potpisivanjem ugovora sa kompanijom MTEL i da će projekat biti implementiran u 500 učionica u Crnoj Gori, za isto toliko nastavnika, a preko sedam hiljada učenika prvih razreda

1855 pregleda3 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Screenshot
03.06.2020. 15:20h

Ministar prosvjete Damir Šehović ocijenio je da su za nepune četiri godine u tome resoru uspjeli da zaokruže čitav niz projekata i da je danas u odnosu na nekoliko godina ranije, sistem obrazovanja u Crnoj Gori mnogo bolji.

On je istakao da je projekat digitalizacije, odgovarajući na pitanje poslanike Borisa Mugoše dokle se stiglo sa procesom, započeo potpisivanjhem ugovora sa kompanijom MTEL.

Šehović je kazao da će projekat biti implementiran u 500 učionica u Crnoj Gori, za isto toliko nastavnika, a preko sedam hiljada učenika prvih razreda.

Pojasnio je da projekat izrade digitalnih sadržaja znači dopunu za štampana izdanja.

"To neće zamijeniti knjigu, kredu i tablu. Ti sadržaji će biti dopuna za štampana izdanja, biće besplatni, odnosno neće predstavljati opterećenje za budžete građana", kazao je Šehović.

On je istakao da će projekat početi od naredne godine, a da je preduslov da svaku učionicu opreme wirelosom i sve škole sa opremom, a da će 60 odsto đaka, koji su sada u nižim razredima, u budućnosti se baviti zanimanjima, koja sada ne postoje.

"Ovakvim projektima mislimo na budućnost naše djece", kazao je Šehović.

"Ne želim da komentarišem privatne objave"

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Radonjić pitao je Šehovića šta je uradio povodom objave na Facebooku direktorice Gimnazije sa Cetinja, koja je povodom 21. maja objavila da "onima koji nemaju tu emociju danas nemaju najsikrenije želim da spakuju i produže neđe neđe đe će im sunve ljepše sijati".

Radonjić je istakao da je to šovinizam.

Šehović je kazao da privatne objave ne želi da komentariše, niti misli da zavređuju parlamentarnu pažnju.

On je kazao direktorica obavlja posao profesionalno.

"Trebali ste da osudite jedan drugi slučaj, to je tema za parlament. Podsjetiću vas na jedan opasan slučaj u osnovnoj školi "Sutjeska", mimo ovlašćenja, mimo nastavnog plana, nastavnica fizičkog vaspitanja, vršila je zloupotrebu djece. Našla je usred nezavisne Crne Gore, da kaže da crnogorska crkva ne postoji, da muslimani nisu Bošnjaci. To je nešto što apsolutno neću dozvoliti, zato sam se sa dužnom pažnjom bavio tim slučajem, pokrenut je disciplinski postupak, radni odnos je raskinut. Ne smiju se djeca u školama zloupotrebljavati po bilo kom osnovu", kazao je Šehović.

Radonjić je istakao da je to nedopustivo objašnjenje, jer to nije privatna prepiska, nego javna mreža.

"Zbog objava na fejsbuku građane su hapsili".

Jočić: Direktorica mora da pokaže stepen antisrpstva da bi napredovala

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Marina Jočić, koja je takođe postavila pitanje odgovornosti direktorice Gimnazije na Cetinju, je istakla da je odgovor ministra Šehovića skandalozan.

Ona je istakla da je Mirna Nikčević odgovarala zbog statusa na Fejsbuku, a da slučaj direktorice Gimnazije govori da se radi o dvostrukim aršinima.

"Ova direktorica mora da pokaže stepen antisrpstva da bi napredovala", istakla je Jočić.

Šehović je istakao kada neko na času fizičkog vaspitanja, nađe za shodno da utvrdi da crnogorska nacija ne postoji i druge neprimjerene klasifikacije.

"Pa se drzne da tumači da li postoji crnogorska crkva ili ne postoji. Da li su muslimani Bošnjaci, moja je dužnost da taj slučaj dovedem do kraja. Dobila je otkaz. Nisam želio da komentarišem privatne objave, jer bi onda imali na stotine takvih slučajeva", istakao je Šehović.

On je rekao da je izjava direktorie sa Cetinja možda malo nespretno saopštena, ali da taj lsučaj ne može da se poveže sa slučajem u školi "Sutjeska".

Jočić je istakla da je to što je rekla Danijela Bokan, direktorica sa Cetinja, to je mržnja.

"Kod Danijele Bokan imate pretpostavku nevinosti. A kod Ivane Bulatović nemate", rekla je Jočić.