Čapuni: Nrekićeve ocjene na račun rada Skupštine, nesmotrene, netačne i smiješne

"Čini se da Nrekić za svoje propuste i efikasnost, traži razloge u organu koji ga je birao i kome zakonski odgovara“, naveo je Čapuni

2311 pregleda0 komentar(a)
Čapuni, Foto: Opština Ulcinj

Predsjednik ulcinjskog parlamenta Ilir Čapuni (Forca) kazao je da ga brine površnost i sve češće brzoplete, netačne i nesmotrene izjave predsjednika Opštine i koalicionog partnera Ljora Nrekića(DPS) na račun rada lokalne Skupštine. Reagujući na izjavu Nrekića, koju je prenijela TV Vijesti, da se podnijetim amandmanima na Poslovnik Skupštine, želi formirati paralelna vlast, Čapuni je ocijenio da su tvrdnje prvog čovjeka grada začuđujuće smiješne i netačne.

„Čini se da Nrekić za svoje propuste i efikasnost, traži razloge u organu koji ga je birao i kome zakonski odgovara“, naveo je Čapuni u reagovanju. Pojasnio je da se amandmanima, shodno praksi razvijenih parlamentarnih demokratija, omogućuje SO Ulcinj, da slično skupštinama najbliža dva primorska grada, raspravlja i odlučuje o predlozima odbornika i građanskim inicijativama iako predsjednik Opštine, u svojstvu izvršnog organa na iste nije dao mišljenje u zakonskom roku od 15 dana.

„Podsjećamo, da prava predlaganja akata na usvajanje ravnopravno imaju predsjednik Opštine, odbornici i građani. Jasno je, da se time ne stvara paralelna vlast već se onemogućava sujetno i neznaveno blokiranje dobrih inicijativa koje mogu doći od odbornika ili građana, kao što je praksa bila do sada“, ocijenio je Čapuni. Kazao je da je objavljivanje Biltena SO, neodložno objavljivanje audio-video zapisa sa sjednica sa indeksiranim listama govornika, kao i statistike o broju održanih sjednica, opovrgavaju ostale neutemeljene ocjene Nrekića o radu Skupštine.

„Kao predstavnik najvišeg organa lokalne samouprave, izražavam zabrinutost zbog površnosti u razumijevanju materije i zakona predsjednika Opštine, a pogotovu zbog brzopletih i nesmotrenih izjava te paušalnih ocjena, koje su, nažalost, postale sve češće i poprimaju karakter pojave iznošenja ocjena bez argumentacije“, zaključio je Čapuni.