Da li je Mesi zaista duplo bolji od Ronalda?

“Vrijednost i kvalitet fudbalera se najčešće određuje golovima i asistencijama, ali to je pogrešno. Golovi su rijetkost u fudbalu – a tokom utakmice ima 1.600 akcija", kazao je profesor Džesi Dejvis, koji je rukovodio istraživanjem

2390 pregleda4 komentar(a)
Leo Mesi, Foto: AP

Leo Mesi je duplo bolji od Kristijana Ronalda, pokazalo je naučno istraživanje kompanije “SciSports” iz Holandije, u saradnji sa Univerzitetom iz belgijskog Levena.

“Vrijednost i kvalitet fudbalera se najčešće određuje golovima i asistencijama, ali to je pogrešno. Golovi su rijetkost u fudbalu – a tokom utakmice ima 1.600 akcija. Naš model uzima u obzir sve akcije – šuteve, dodavanja, driblinge, uklizavanja – i određujemo važnost tih akcija, koristeći matematičke formule”, kazao je profesor Džesi Dejvis, koji je rukovodio istraživanjem.

Njegova ekipa je proučavala utakmice koje su Mesi i Ronaldo odigrali od 2013. do 2018. godine, posljednje Ronaldove u dresu Reala.

Mesijev prosječan učinak je 1.21, a Ronaldov 0.61.

Portugalac u tom periodu imao najbolje rezultate u karijeri – osvojio je četiri Lige šampiona, četiri puta izabran za najboljeg igrača svijeta. Mesi je sa Barsom jednom bio prvak Evrope, a jednom osvajač Zlatne lopte.

U studiji je navedeno da Mesi ima više loptu u svom posjedu, učestvuje u mnogo više akcija, stvara mnogo više prilika i ima veći uticaj na ishod meča nego Ronaldo.