Fekalije se izlivaju direktno u Pivsko jezero

Da je ispuštasnje fekalija pored gradske plaže veliki problem, kao i to što EPCG ni posle 45 godina od potapanja Pive nije izgradila kolektor, saglasan je i predsjednik Opštine, Mijuško Bajagić

2814 pregleda6 komentar(a)
Pivsko jezero, Foto: Printscreen YouTube

Zbog kašnjenja realizacije projekata ugovorenih prije 10 godina koje je Elektroprivreda trebalo da završi do kraja 2014. a podrazumijevali su izgradnju kolektora, kao i zbog toga sto obilaznica u Plužinama nije završena 2018., otpadne vode se već tri godine izlivaju direktno u Pivsko jezero i to neposredno pored gradske plaže.

"Oni su ga evo već treća godina spojili niz livadu otvorenim cijevima tik uz plažu na Rosuljama. Sjutra kad se nivo malo povuče, zamislite koliko fekalija izlazi. Tu će sjutra da se kupaju djeca naša plužinska i turisti", rekao je Mirko Vuković odbornik Demokratskog fronta.

Vuković je o ovom problemu obavijestio Ekološku inspekciju, ali povratnu informaciju nije dobio.

Da je ispuštasnje fekalija pored gradske plaže veliki problem, kao i to što EPCG ni posle 45 godina od potapanja Pive nije izgradila kolektor, saglasan je i predsjednik Opštine.

"Ovo je stvarno da kažem bruka, da se direktno fekalije slivaju u Pivsko jezero, a računamo da je najveći bazen pitke vode u Evropi. Isključivo jedini krivac je Elektroprivreda što neće da posveti pažnju prema ovome problemu", kazao jepredsjednik Opštine Plužine, Mijuško Bajagić.

U mnogo navrata, napominje Bajagić, kontaktirao je Elektroprivredu, ali tvrdi da u zadnje vrijeme čak neće ni da pričaju sa njim o ugovorenim obavezama.

"Njihovo je neko pravno mišljenje koje je smiješno, da je ugovor trebalo da se realizuje do 31.12. 2014. oni što su realizovali, realizovali su, a za ostalo nemaju obaveza", dodao je Bajagić.

Bajagić kaže da bi Plužine danas imale kolektor, da je taj posao bio u nadležnosti lokalne uprave. Šta je usporilo radove iz EPCG nisu odgovorili na pitanja naše TV.

I Bajagić i Vuković izručiti su da kolektor mora da se gradi što prije, ali lokacija zbog koje je komisija za procjenu uticaja na životnu sredinu dva puta davala negativno mišljenje, nije rješenje.

Kako sada stvari stoje kolektor je planiran ovdje u gradskom jezgru između turističkih sadržaja, sabornog hrama i mjesta gdje je planirana izgradnja sportskog terena. To, kao i kašnjenje radova na obilaznici, ali i sve ono što je donijela korona, svakako će uticati na ovogodišnju turističku sezonu.

Predsjednik opštine Plužine poručuje da će uskoro javnosti saopštiti na koji način će se suprotstaviti nacionalnoj energetskoj kompaniji, koja kakonapominje , sa ovog terena godišnje ubira desetne miliona eura.