Zaposleni u Simon Vojažu prvo da provjere dugove vlasnika

Rukovodilac kancelarije za zaštitu prava zaposlenih u SSCG Goran Ćulafić objasnio je da postoji realna opasnost da radnici ne mogu da se naplate. “Mi u ovom trenutku ne znamo kolika su kreditna i hipotekarna zaduženja vlasnika. Ako ima takozvanih izručnih potraživanja i ako ima obezbjeđenja na kredite koje je vlasnik uzimao, možda na kraju ne bi ostalo novca da se radnici namire, u slučaju stečaja”, rekao je on “Vijestima”

3945 pregleda2 komentar(a)
Štrajk radnika u Beranama, Foto: Tufik Softić

Savez samostalnih sindikata Crne Gore u potpunosti je podržao radnike beranskog autoprevoznog preduzeća “Simon vojaž” koji su u štrajku, ali su im savjetovali da ne traže uvođenje stečaja dok se ne provjere dugovanja vlasnika kompanije.

Rukovodilac kancelarije za zaštitu prava zaposlenih u SSCG Goran Ćulafić objasnio je da postoji realna opasnost da radnici ne mogu da se naplate. “Mi u ovom trenutku ne znamo kolika su kreditna i hipotekarna zaduženja vlasnika. Ako ima takozvanih izručnih potraživanja i ako ima obezbjeđenja na kredite koje je vlasnik uzimao, možda na kraju ne bi ostalo novca da se radnici namire, u slučaju stečaja”, rekao je on “Vijestima”.

On je objasnio da je stečajana masa ograničena, a da obezbijeđeni povjerioci namiruju svoja potraživanja prije radnika.

“Što se ostalog tiče, u svemu podržavamo radnike “Simon vojaža”. Pravo na rad i zaradu je Ustavom garantovano, i vlasnik ili vlasnici, ne samo da krše zakone, već krše Ustav Crne Gore. On je njima, kako su mi prenijeli, otvoreno rekao da novca nema, pa kome se štrajkuje, neka štrajkuje”, kazao je Ćulafić. Prema njegovim riječima, situacija sa koronavirusom, kada se dva mjeseca nije radilo, jeste usložila situaciju, ali dugovanja prema radnicima su iz perioda prije pandemije.

“Ja sam im, takođe, savjetovao da ne blokiraju autobusku stanicu za druge prevoznike. Nema potrebe za tim, oni i tako ne dozvoljavaju prodaju karata na biletarnici”, kazao je Ćulafić.

Preko trideset radnika “Simon vojaža” štrajkuju već treću sedmicu zbog toga što im vlasnik ne isplaćuje zarade već dvije godine. Posljednja plata koju su primili bila je za jun 2018. godine.

Oni po tri sata, od devet i trideset do dvanaest i trideset blokiraju autobusku stanicu, jer sve druge mjere koje su preduzimali nijesu dale rezultat, a vlasnik i menadžment se potpuno oglušuju i ignorišu ih.

Preduzeće funkcioniše sa nekoliko članova menadžmenta koji nisu u štrajku, i nekoliko štrajkbrehera koje je vlasnik angažovao iz drugih kompanija. Od sopstvenih linija, kojih je nekada bilo na desetine, trenutno radi samo lokalna linija do Bijelog Polja sa dva do tri polaska, i to tako što je vlasnik angažovao tasta da vozi.

Radnici su u više navrata pozivali tužilaštvo da preispita poslovanje “Simon vojaža”, jer tvrde da se imovina nezakonito otuđuje.

Oni tvrde i da je jedna od banaka oduzela radnu jedinicu Tehnički pregled, koju je vlasnik Mehmed Adrović stavio pod hipoteku kada je podizao kredit za otvaranje fabrike peškira u rodnom selu Bor kod Petnjice.

Vlasnik se od početka štrajka pojavio samo jednom, kada je rekao da nema novca i da je kriza trenutna “zbog pandemije”.

“Naša posljednja plata je za jun 2018. godine. Kod nas je izgleda od tada pandemija koronavirusa”, kažu radnici.

Radnici kažu da su uzaludno pokušavali da stupe u kontakt sa drugim vlasnikom Simonon Bernarom, koji se od početka štrajka nije oglašavao. Oni sumnjaju i da je između njega i Adrovića došlo do raskida patnertstva i da sada više ne znaju ko je stvarni vlasnik “Simon vojaža”.

Ogroman novac duguje i drugim prevoznicima

Prevoznici koji koriste usluge autobuske stanice u Beranama, koja je najprometnija na sjeveru Crne Gore, odavno drže u blokadi žiro-račun “Simon vojaža”, zbog toga što im Adrović duguje velike iznose novca na račun prodatih autobuskih karata.

Ono što se pouzdano zna je da samo “Ozlemu” iz Novog Pazara duguje preko sedamdeset hiljada eura. Takvih prevoznika ima mnogo. Posljednja informacija koja je se mogla saznati iz jednog saopštenja je da je žiro-račun firme samo po tom osnovu blokiran na preko dvjesta hiljada eura. Dug prema radnicima iznosi oko trista hiljada eura.