Životi crnaca su važni: Igrači Premijer lige ujedinjeni u borbi protiv rasizma

Logo pokreta "Životi crnaca su važni" biće na dresovima igrača do kraja sezone, kao i oznaka NHS u znak zahvalnosti zdravstvenim radnicima za njihov rad tokom pandemije

355 pregleda0 komentar(a)
Sa jendnog od protesta u SAD, Foto: AP

Fudbaleri premijerligaških klubova nosiće na dresovima poruku "Životi crnaca su važni" umjesto svojih prezimena u prvih 12 utakmica nastavka takmičenja poslije tromesečne pauze zbog pandemije koronavirusa.

Takmičenje u Premijer ligi nastavlja se u srijedu.

Fudbaleri su odlučili da se priključe pozivima za iskorjenjivanje rasizma u društvu, nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, 25. maja u Mineapolisu, tokom intervencije policije.

Logo pokreta "Životi crnaca su važni" biće na dresovima igrača do kraja sezone, kao i oznaka NHS u znak zahvalnosti zdravstvenim radnicima za njihov rad tokom pandemije.

Premijer liga će podržati svakog igrača koji odluči da klekne uoči ili za vrijeme utakmica.

"Mi, igrači, stojimo zajedno sa jedinstvenim ciljem da se iskorijene rasne predrasude gdje god postoje, da stvorimo globalno društvo inkluzije, poštovanja i jednake mogućnosti za sve, bez obzira na boju kože ili uvjerenje", navodi se u saopštenju igrača svih 20 klubova Premijer lige.

Prema pravilima FIFA zabranjene su bilo kakve političke ili vjerske parole, izjave ili slike na opremi za utakmice.

Fudbalski savez Engleske rekao je da će primjenjivati zdrav razum prilikom procjena konteksta poruke na terenu. To je uslijedilo nakon novog stava Fife usvojenog pošto su fudbaleri njemačke lige ispod svojih dresova nosili majice sa porukom "Pravda za Džordža Flojda".