Fali duh knjaza Danila da „pomiri” crkvu i vlast

Boris Raonić ocijenio da je crkva kontinuirano politički akter i upozorio da se država nalazi u teškom trenutku, koji mora biti iskorišćen za resetovanje i novi način funkcionisanja

13618 pregleda81 komentar(a)
Marković i Amfilohije, Foto: Gov.me

Poziv mitropolita Amfilohija građanima da ne glasaju ovu vlast nije iznenađujući jer je crkva kontinuirano politički akter u Crnoj Gori, ali treba da brine jer je signal da će se teško doći do nasušno potrebnog kompromisa, ocijenio je predsjednik Građanske alijanse (GA) Boris Raonić.

“Crna Gora se nalazi u teškom trenutku, koji mora biti iskorišćen za resetovanje i novi način funkcionisanja, a pravac kojim smo krenuli je upravo suprotan. Nije mudro ni za Mitropoliju crnogorsko-primorsku (MCP), ni za Vladu, da u rješavanje krize idu sa pristupom ‘sve ili ništa’, jer će ko kod da bude uspješniji, na kraju ostaviti ozbiljan problem za društvo u cjelini”, rekao je Raonić za “Vijesti”.

Amfilohije je nakon molebana ispred hrama Hristovog vaskrsenja u četvrtak rekao da narod ne treba da glasa vlast koja neće da promijeni “zakon o bezakonju” kojim se otimaju svetinje.

“Iako nijesu dali istinsko obećanje da će promijeniti zakon, ja se i dalje nadam. Jer ako neće, takvu vlast narod ne treba da glasa”, kazao je Amfilohije... Predstavnici SPC u Crnoj Gori nijesu otvoreno podržali nijednu opozicionu partiju, ali su ranije najavili da će podržati “pametne ljude”, a prema saznanjima “Vijesti” riječ je uglednim intelektualcima koji nijesu partijski angažovani.

“Crkva će podržati pametne ljude koji će znati da rješavanju ovakve komplikovane situacije”, rekao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u Beranama sredinom maja gdje ga je, nakon što je pušteni iz pritvora, dočekao veći broj građana.

Dan nakon izjave Amfilohija, premijer Duško Marković saopštio je da su on i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović nedavno predložili Amfilohiju obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava i nastavak dijaloga, ali da je mitropolit, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, “a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici”.

MCP je predlog odbila, ocjenjujući ga neustavnim, nepristojnim i da je to “kupovina vremena pred izbore”...

Raonić je kazao da je poruka mitropolita crnogorsko-primorskog očekivana, samo je momenat izabran pogrešno, a Vlada je očigledno bila spremna na taj potez, jer je odmah uslijedila poruka od premijera, koja je prvenstveno adresirana na njegove glasače, sa emocijom prema MCP.

Borisn Raonićfoto: Vijesti

“Dakle, Crnoj Gori danas, 160 godina kasnije, treba duh knjaza Danila, koji treba da crkvu i vlast postavi na svoje mjesto, sa jedne strane, ali i povede društvo modernim tokovima, ali ga na žalost na horizontu nema”, smatra Raonić.

Predstavnici crkve zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti optužuju vlast da želi da uređuje crkvu, dok iz vlasti ponavljaju da se crkva konstantno miješa u politiku.

Iz DPS-a su juče saopštili da je nekonstruktivan odnos mitropolita i njegovih saradnika prema “više nego korektnoj ponudi najviših državnih zvaničnika” još jedna je potvrda da njih Zakon ni ne zanima, već im služi kao sredstvo manipulacije vjernicima i javnošću, u cilju stvaranja političke platforme pred predstojeće izbore.

“Nedavnim instruisanjem vjernika za koga da glasaju na predstojećim izborima, mitropolit se napokon legitimisao i ogolio svoje političke ambicije. Tim činom zapravo nam je pomogao, sada je svakome jasno da njega ne interesuje da promijeni članove Zakona o vjerskim zajednicama, već bi on da mijenja vlast. Iako je želja mitropolita da u građanskoj Crnoj Gori konačno postane novi Sveti Petar Cetinjski, potpuno nerealna, njegove jasno iskazane političke ambicije ga postavljaju u ravan naših političkih konkurenata, čijim će izvjesnim porazom na izborima, zapravo biti poraženo i sve što je u ovoj političkoj borbi koristio, prikrivajući svoju ambiciju vjerskim razlozima”, kazali su iz DPS-a.

Ranije je lider te partije Milo Đukanović optužio SPC da bi da “upravlja Crnom Gorom i da određuje njen pravac i karakter”.

On je rekao da i dalje stoji ponuda za dijalog, koji se, kako je naveo, “ne može voditi u atmosferi pripremanog nasilja, ucjene i vrijeđanja”.

“Ako to ne prihvate i žele crkvu nacionalnih Srba u Crnoj Gori - u redu. Ali, tada ćemo morati stvoriti i crkvu nacionalnih Crnogoraca. Ne mislim da je to najbolje rješenje, bolje je da imamo pravoslavnu crkvu koja će okupiti sve pravoslavne vjernike, ali ne možete nametnuti sva rješenja koja mislite da su opravdana. Nekad morate posegnuti i za manje racionalnim rješenjima”, kazao je Đukanović na konferenciji za novinare sredinom maja.

Iz Liberalne partije za “Vijesti” su kazali da je neviđen primjer u svjetskoj politici da se jedan crkveni velikodostojnik i svešteno lice na tako direktan i agresivan način miješa u politiku i u izborni proces, kao što radi Amfilohije u ime SPC.

“Suštinski poziva svoje vjernike da ne glasaju osam stranaka koji čine vladajuću koaliciju na skorim parlamentarnim izborima i stavlja se na taj način na čelo opozicionih partija. Dodatno, nevjerovatno je drsko da Amfilohije na ovaj način pokušava da ucjenjuje državu Crnu Goru, ali i sav vjerni narod, posebno nakon što je crkva toliko puta odbila bilo kakav dijalog, kompromis i pokušaj zajedničkog rješenja sa državom Crnom Gorom”.

Crnogorski narod, kako su dodali, nikada nije pristajao na ucjene, već je one koji ucjenjuju uvijek odbacivao i stavljao gdje im je mjesto.

“Tako da smo uvjereni da ni ovakva ucjena i zloupotreba intimnih vjerskih osjećanja naroda od strane Amfilohija neće proći, niti će na bilo koji način uticati na mišljenje većine u Crnoj Gori koja razumno i racionalno odlučuje u najboljem interesu mirnog života i napretka svih ljudi”.

Portparol SD-a Nikola Zirojević rekao je da je to neprimjereno miješanje sveštenih lica u politiku jedne sekularne države.

Zirojević je kazao da je civilizacijska tekovina to da su vjerska osjećanja intimna i da njima niko ne treba da manipuliše.

“Posebno ne u svrhu nepoštovanja države i promovisanja ideoloških propalih jednonacionalnih i jednovjerskih projekata koji ništa dobro regionu nijesu donijeli. Ovom narodu trebaju duhovnici koji promovišu mir, ljubav i slogu, a ne sukobe i rat”, rekao je Zirojević agenciji Mina.

Rudović: DPS želi suvereniste da prevede žedne preko vode

Poslanik Demosa Neđeljko Rudović kaže da je Amfilohijev uticaj na jedan dio građana očigledno vrlo snažan.

“Ne bih se ovom prilikom bavio konkretnim procjenama, nego bih radije postavio pitanje onima koji potiču iz tzv. opozicionog suverenističkog, modernog, proevropskog miljea. Da li će oni upasti u zamku koju im je postavio Đukanović nametanjem pitanja crkve i okrenuti se DPS-u i njegovim saveznicima. Koliko će biti takvih i da li su svjesni da ih DPS prevodi žedne preko vode, ciljajući u njihove emocije koje DPS neiskreno zastupa”. On smatra da je to i bio cilj DPS-a.

Neđeljko Rudovićfoto: Boris Pejović

“Nadam se da je ta grupacija dovoljno emancipovana i da razumije da će Crna Gora opstati jedino ako skine s vrata ogoljeni, sirovi despotizam. Vjerujem zaista da su svjesni da joj neprijatelji nijesu oni koji su vjernici i idu u crkvu, a koji Crnu Goru prihvataju kao svoju jednu i jedinu otadžbinu, nego nosioci siledžijske politike koja za cilj ima da betonira moć i cijelu državu pretvori u svoj posjed na kojem mogu da čine što im je volja, bez straha od zakona”.

SPC: Vlada da se izjasni do 12. jula, nećemo pregovore u predizbornoj kampanji

Iz Episkopskog savjeta SPC juče su poručili da je 12. jul krajnji rok do kojeg će čekati Vladin odgovor na predlog o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Naglasili su da nakon toga nijesu spremni da tu važnu temu uvode u zonu najavljenih izbora i njima predstojeće predizborne kampanje.

“Taj period vidimo, bez primisli o uslovljavanju i ucjenama, kao krajnji rok za Vladin odgovor na naš jasno i precizno formulisan predlog o izmjeni zakonskog teksta. Poslije toga vremena, a u periodu predizborne kampanje, nemamo namjeru da razgovaramo o ovoj temi“.