Leković: Jelušić i Opština Bar glavni krivci za uništenje zelenih površina

"Divlja gradnja 'cvjeta', a nelegalni objekti izranjaju na mjestima na kojima im po svim zakonima, mjerilima, svjetskim i evropskim konvencijama o zaštiti životne sredine, apsolutno nije mjesto", ističe odbornik Demokrata

2767 pregleda9 komentar(a)
Foto: Demokrate

Katastrofalno planiranje, razni građevinski „dilovi“, divlja gradnja i potpuno odsustvo brige od strane nadležnih učinili su grad Bar neprepoznatljivim, ocijenio je odbornik Demokrata u Skupštini opštine Bar, Momčilo Leković.

"Prirodni rekreativni park Šumica, stacioniran na samoj obali godinama je prepušten sili prirode ili bolje rečeno neprimjerenom odnosu Opštine Bar zbog čega je u 2020. godini ovaj park potpuno „prepolovljen“ kada je u pitanju broj stabala. Ni malo dalje prema Šušanjskoj plaži, kojom „gazduje“ Morsko dobro situacija nije ni malo bolja odnosno još je gora, pa drvoredi koji su nekada bili simboli ove plaže i zbog kojih se ljetovalo u Baru gotovo da više i ne postoje. Dio „preživljelih“ stabala usljed erozije i udara vjetra uskoro će potpuno dodirnuti plavo barsko more, odnosno doživjeti potpuno odvajanje od tla a samim tim i potpuno nestati", navodi Leković.

foto: Demokrate

Na sve ovo su, kako ističe, godinama upozoravali brojni lokalni ekološki aktivisti, građani i turisti, ali opština kao i nadležno Javno preduzeće Morsko dobro odnosno njegov direktor Predrag Jelušić ostali su potpuno nijemi.

"I dok zelene površine nestaju, betonske se rađaju. Na stotine objekata od Šušnja do Sutomora pronašlo je svoje mjesto na samoj obali. Divlja gradnja „cvjeta“, a nelegalni objekti izranjaju na mjestima na kojima im po svim zakonima, mjerilima, svjetskim i evropskim konvencijama o zaštiti životne sredine, apsolutno nije mjesto. Za to vrijeme nadležni ćute, okreću glavu i bave se partijskim aktivnostima kao u slučaju Predraga Jelušića koji ovih dana uzurpatorski pokušava silom oteti vlast u Budvi. Umjesto da vodi brigu o uništenoj obali odnosno potpuno devastiranom prostoru duž crnogorskog primorja, Jelušić iz kancelarija Opštinskog odbora DPS-a Budva drži pres konferencije, te diriguje pokušajima nasilnog prekajanja izborne volje građana Budve", rekao je Leković.

foto: Demokrate

Neprofesionalan odnos jednog čovjeka, kako je rekao, uz saglasnost opštinskih vlasti doveo je do "apokaliptičnih scena koje danas imamo u Baru ali i gotovo svim drugim gradovima na našem primorju."

"Svjesni da će doći dan kada će Jelušić ali svi drugi odgovorni odgovarati za svako posječeno stablo, za svaki uništen park, za svaku devastiranu obalu, za svaki nezakonito betonirani metar kvadratni zelene površine, zabrinuto ističemo činjenicu da se zelene površine ne mogu povratiti, bar ne u obliku u kakvom su bile. Pritom smatramo da uz ovakav tempo devastacije, za 10 godina na teritoriji grada Bara i u sklopu njegovih plaža i obala neće postojati nijedan prirodan park odnosno veća zelena površina", zaključuje Leković.