Sporna zaostavština italijanskog novinara: Priznao u intervjuu iz 1969. godine da je kupio djevojčicu iz Afrike

Tokom vikenda demonstranti su statuu polili crvenom farbom i ispisali „rasista“ i „silovatelj“

5165 pregleda1 komentar(a)
Demonstranti traže uklanjanje statue Montanelija, Foto: AP Photo

Gradonačelnik Milana juče se opirao pozivima da ukloni statuu pokojnog italijanskog novinara koji je priznao da je imao 12-godišnju suprugu iz Eritreje tokom italijanske kolonijalne okupacije 1930-ih godina.

Đuzepe Sala je na Fejsbuku kazao da ga je zapanjila „ležernost“ sa kojom je Indro Montaneli priznao da je kupio djevojčicu od njenog oca, na snimku jednog intervjua iz 1969, ali je kazao da „o životima treba suditi u cjelini“.

„Montaneli je bio više od toga. Bio je sjajan novinar, novinar koji se borio za slobodu države, nezavisan novinar. Možda je zbog toga bio ranjen“, kazao je Sala, aludirajući na napad Crvenih brigada na Montanelu 1977.

Statua Montanelija, u milanskom parku u blizini mjesta gdje je bio napadnut, u centru je antirasističkih protesta u Italiji.

Tokom vikenda demonstranti su statuu polili crvenom farbom i ispisali „rasista“ i „silovatelj“.

Monatenli, koji je 2001. preminuo u 91. godini i smatra se jednim od najuglednijih novinara, dobitnik je nagrade Međunarodnog instituta iz Beča i jedan je od 50 heroja svjetske slobode štampe.

Godinama je radio za list „Korijere dela sera“ prije nego što je osnovao list „Đornale“ Silvija Berluskonija. Podnio je ostavku u tom listu kada je medijski tajkun postao političar.

Međutim, njegova zaostavština se sada preispituje zbog toga što je kao 24-godišnjak u Eritreji uzeo djevojčicu za nevjestu.

Jedan od njegovih štićenika, Bepe Severnjini napisao je za „Korijere dela sera“ da „mada rušenje statue diktatora može biti gest oslobođenja, uklanjanje statue slobodnog novinara smrdi na fanatizam“.

Montaneli je u nekoliko navrata priznao odnos sa djevojčicom po imenu Desta.

„Mislim da sam izabrao dobro. Bila je lijepa djevojčica od 12 godina“, kazao je Montaneli u intervjuu 1969, dodajući uz osmijeh „oprostite, ali u Africi je drugačije“.

Novinarka Elvira Banoti, porijeklom iz Eritreje, koja je bila u publici optužila ga je tada sa silovanje i nasilničko ponašanje. Branio se rekavši da nije silovanje jer se djevojčice u Eritreji udaju sa 12 godina, ali je priznao da bi to u Evropi bilo silovanje.

Montaneli je 2000. odgovarajući jednoj 18-godišnjoj čitateljki u članku za „Korijere“ kazao da je djevojčica imala 14 godina i da se udala za Eritrejca nakon što je on otišao i svoje prvo od troje djece nazvala Indro. Eritreju je posjetio 1952. i napisao da ga je „primila kao oca“.