Magistrandi još čekaju da im Vlada vrati pare

Odluka o naplati naknade za prenos magistarskog rada ukinuta u Skupštini krajem prošle godine

4583 pregleda3 komentar(a)
Studenti morali da pribave novac u kratkom roku, a povraćaj čekaju mjesecima, Foto: Boris Pejović

Studenti magistarskih studija još čekaju da im Vlada isplati novac koji su Univerzitetu Crne Gore (UCG) uplatili na ime naknade za prenos magistarskog rada, koja je zvanično ukinuta glasanjem u Skupštini krajem prošle godine.

Sa državnog Univerziteta redakciju su uputili na Vladu, a iz Ministarstva prosvjete tvrde da su u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz resora finansija i kazali su da očekuju da će magistrandima novac biti isplaćen - uskoro. Više studenata magistarskih studija sa UCG “Vijestima” je kazalo da im nije poznato u kojoj je fazi postupak povraćaja novca koji su uplatili na ime izmirenja “nametnute školarine za magistarske studije”, tvrde da od nadležnih više mjeseci nisu dobili bilo kakav odgovor i podsjetili da je od uplate prošlo “nevjerovatnih osam mjeseci”.

“Kako su studenti, tradicionalno limitiranih finansijskih sredstava, bili prinuđeni da novac pribave u rekordno kratkom roku, smatramo da bi i vodeće obrazovne institucije trebalo da imaju makar isti tretman prema svojim studentima”, navode magistrandi, pored ostalog, u dopisu redakciji. Pitanje plaćanja naknade za odbranu magistarskog rada otvoreno je u septembu prošle godine, kada je magistrandima državnih studija sa matičnih fakulteta saopšteno da bi mogli biti ispisani, ako ne plate 1.000 eura preko već plaćene školarine. U pitanju su bili studenti koji su položili sve ispite, a samo nisu odbranili magistarski rad.

Iz resora Damira Šehovića od tada su se više puta oglašavali i saopštavali da studenti neće dodatno plaćati prijavu, odnosno odbranu master rada, i govorili da studenti imaju i dvije godine za završetak započetih stidija. Iako se prvi čovjek UCG ​rektor Danilo Nikolić nijednom nije oglasio u vezi sa problemom studenata magistarskih studija, sa državnog Univerzitata preko službe za odnose sa javnošću saopštavali su da ne prihvataju stav resora prosvjete i tražili su da Vlada odluku o neplaćanju naknade za magistarski rad ozvaniči. Vlada je krajem oktobra usvojila Predlog Zakona o dopunama zakona o visokom obrazovanju, Predlog je Skupštini dostavljen na razmatranje po skraćenom postupku, ali su poslanici za zakon glasali tek skoro dva mjeseca kasnije. Time je i konačno stavljena tačka na višemjesečne dileme magistranata i nadležnih da li postoji obaveza plaćanja naknade za magistarskih rad.

Sa UCG ni tada nisu odgovarali na konkretna pitanja “Vijesti” - da li je i ko odgovoran što godinama nisu naplaćivali nadoknadu za magistarski rad, za koju su tvrdili da je po zakonu. Umjesto toga, u saopštenju za medije, dan pošto je Predlog zakona usvojen na Vladi, kazali su da će, “kao i do sada, postupati u skladu sa svojim ovlašćenjima i onim Zakonom o visokom obrazovanju koji je na snazi”. Saopštili su i da “neće komentarisati zaključke i odluke svog osnivača Vlade Crne Gore”, te da nisu ni zvanično upoznati sa izmjenama Zakona, koje je Vlada utvrdila samo dan ranije. Prema Zakonu o dopunama zakona o visokom obrazovanju, koji je u Službenom listu objavljen 26. decembra i istog dana stupio na snagu, studenti magistarskih studija UCG koji su upisani do dana stupanja na snagu zakona i koji su izmirili školarinu u skladu sa ugovorom o studiranju, “nisu dužni da plaćaju troškove za magistarski rad, ako studije završe do kraja studijske godine 2020/2021”.

Odlučeno je i da će Vlada ujedno obezbijediti i novac za povraćaj uplate studentima koji su već izvršili uplatu za magistarski rad, u septembarskom roku. Vlada je još utvrđivanjem Predloga, koji je kasnije usvojen na Skupštini, Ministarstvo finansija i Ministarstvo prosvjete zadužila da, u saradnji sa UCG, u budžetu za naredne godine opredijele nedostajuća sredstva po osnovu troškova za magistarski rad.