Sari ili Gatuzo - ko ostaje „provincijalac”?

Juventus i Napoli večeras od 21 sat na rimskom „Olimpiku” igraju u finalu Kupa Italije

299 pregleda0 komentar(a)
Bitka za prvi pehar u sezoni, Foto: Beta/AP

Juventus i Napoli su na komplikovan način stigli do finala Kupa Italije, a kome ide trofej u najmasovnijem takmičenju biće poznato večeras nakon 23 sata i okršaja na rimskom „Olimpiku”.

Trener Juvea Mauricio Sari čini sve da uđe u srca navijača i juri prvi pehar na klupi torinskog velikana, njegov mlađi kolega Đenaro Gatuzo prvi uopšte u karijeri.

- Poznajem dobro Napoli, dobro znam i na kakve probleme možemo da naiđemo - rekao je Sari, koji je od 2015. do 2018. bio trener „azura”.

Juve je rekorder u Kupu, ima 13 pehara, a slavio je u četiri od posljednjih pet godina - dominirao je od 2015. do 2018, prije nego je prošle najbolji bio Lacio. Rimljane je ove sezone u četvrtfinalu eliminisao upravo Napoli...

- U Juventusu se uvijek traže trofeji i ne postoji takmičenje koje je manje važno. Pehar u Kupu bi bio dobar početak nakon dugačke pauze i prava uvertira za prvenstvo i Ligu šampiona - dodao je Sari.

Sari je u karijeri osvojio samo jedan bitan trofej, i to kao menadžer Čelsija. Bio je najbolji u Ligi Evrope prošle godine, ali i dalje ga bije glas da je trener - provincijalac.

- Nisam osvojio ništa u Italiji? Odavno me smara ta priča, jer svi znate moju karijeru i koliko sam promovisao timova iz nižih liga - istakao je Sari, bivši trener Empolija, Peruđe, Verone, Sorenta, Areca...

Osvrnuo se Sari i na rekord Drisa Mertensa, sa 122 gola najboljeg strijelac u istoriji kluba. Upravo je iskusni stručnjak zaslužan što je Belgijanac postao napadač.

- Nisam sumnjao da može do tog rekorda, jer sam gledao kako napreduje. Bio je u stanju da se transformiše, od kada je u Napoliju igra drugačiji fudbal od onog na koji je navikao - jasan je Sari.

Juventus je do finala stigao nakon dva remija (1:1, 0:0) u dvomeču sa Milanom u kojem mu je dovoljan bio gol u gostima. Postigao ga je još 2. marta u Gradu mode Kristijano Ronaldo iz penala.

Napolitanci su, s druge strane, u polufinalu eliminisali Inter - u gostima su slavili 1:0, dok su u revanšu imali mnogo sreće da dođu do remija (1:1).

- Kada stignete do finala, manje je bitno na koji način ste to uspjeli. Kada se sve sabere, mislim da smo zaslužili da se borimo za trofej, a sada nas čeka najteži mogući meč - protiv Juventusa za trofej - kazao je Gatuzo.

Napoli je u istoriji pet puta slavio u ovom takmičenju, posljednja dva je osvojio 2012. i 2014. Ovaj prvi pamte svi, jer je došao nakon direktnog duela sa „starom damom”. U finalu u Rimu je bilo 2:0 (golovi Edinsona Kavanija i Mareka Hamšika) u meču u kojem je posljednjih dvadesetak minuta za Juve igrao Mirko Vučinić.

Finale na „Olimpiku” (21 sat) biće i uvod u nastavak italijanskog šampionata koje kreće za vikend i trajaće sve do početka avgusta...