Otvaranje hotela pomjereno za oktobar

U Azmontu tvrde da oni kao investitor projekta Portonovi nemaju dugovanja prema bilo kojoj kompaniji angažovanoj na tom projektu, a italijanski partner treba da odgovara o sebi

14568 pregleda6 komentar(a)
Kažu da je ukupna investicija lani iznosila 233 miliona: Portonovi tokom ljeta 2019. godine, Foto: Goran Kapor

Sa izuzetkom hotela One&Only koji će zbog krize sa koronavirisom umjesto sada biti otvoren na jesen, gradnja turističkog rizorta Portonovi u Kumboru ide po planu. To tvrde u kompaniji Azmont Investments, koja stoji iza projekta koji se realizuje na mjestu nekadašnje vojne kasarne Orjenski bataljon u Kumboru.

Naglašavaju da je, prema ugovoru o dugoročnom zakupu zemljišta i akvatorijuma u Kumboru koji je sa Vladom potpisan 2012, završetak rizorta Portonovi planiran ove godine.

“Glavni građevinski radovi u svim stambenim i poslovnim objektima u Portonovom, osim hotela One&Only, su završeni. Trenutno smo u procesu završnih radova, takozvani fine tuning, gdje nam je glavni fokus na ozelenjavanju i čišćenju, a radovi su u manjem obimu. Kao što je najavljeno, prvi evropski One&Only trebalo je da bude otvoren u julu ove godine, ali je zbog globalne pandemije otvaranje pomjereno za oktobar ove godine”, odgovoreno je “Vijestima” u Azmontu.

Na pitanje zašto se kasni u odnosu na prvobitno najavljivanu dinamiku otvaranja kompleksa koji je trebalo da bude gotov do ljeta 2018. te da li je uzrok za to nedostatak projektne dokumentacije, loš rad glavnog angažovanog izvođača - italijanske kompanije Picaroti, nedostatak sredstava kod investitora, loša prodaje rezidencijalnih jedinica ili nešto drugo, iz Azmonta su saopštili da je 2012, kada su ušli na crnogorsko tržite, njihova ugovorna obaveza bila da u rizort uloži 52 miliona eura u prve četiri godine, odnosno “258 miliona eura za osam godina.”

“Nakon toga, a na osnovu želje i planova investitora, obim projekta je značajno proširen i samim tim, ulaganja su uvećana. Imajući to u vidu, Portonovi je okupio ugledne partnere kao što su One&Only, Chenot Espace i D-Marin, kao i mnogi drugi koji su dio izgradnje i razvoja projekta vođeni glavnim izvođačem radova, italijanskom kompanijom Impresa Pizzarotti & C. S.P.A. Do kraja marta 2020. godine, investitor na projektu Portonovi je uložio 710 miliona eura, dok će ukupna investicija po završetku svih radova faze 1, koja obuhvata i hotel One&Only, iznositi oko 828 miliona eura”, naveli su iz Azmonta.

Investicije kroz cifre

Prema izvještaju o izvršenoj kontroli izvedenih radova i nivoa uloženih investicija u skladu sa investicionim programom projekta Portonovi-Kumbor za period od 1. januara do 31. decembra 2019, koji je uradio Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP), ukupno je od njegovog početka do kraja 2019. u projekat Portonovi uloženo 543.951.199 eura.

710 miliona je uloženo do kraja marta 2020, a ukupna investicija po završetku svih radova prve faze koja obuhvata i hotel One&Only, iznosiće oko 828 miliona, tvrde iz Azmonta

RZUP, u vlasništvu biznismena Aca Đukanovića, brata predsjednika države i lidera DPS Mila Đukanovića koji je i privukao azerbejdžanskog investitora za Kumbor, angažovana je da u ime vladinog Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte nadgleda realizaciju tog projekta.

Najnoviji izvještaj RZUP-a Vlada je razmotrila u martu. Ulaganja u taj projekat do kraja marta, prema podacima Azmonta, veća su skoro za 167 miliona eura nego što su po nalazu RZUP-a bila na posljednji dan prošle godine. To bi značilo da je Azmont od januara do kraja marta ove godine u Kumboru investirao u prosjeku preko 55 miliona eura mjesečno, što je više nego tri puta veći prosječni mjesečni iznos investicije nego što ga je Azmont, po nalazu RZUP-a, imao tokom 2019.

Na pitanje kako objašnjavaju činjenicu da Picaroti, čija crnogorska kćerka-kompanija stalno iskazuje veliku dobit (15,9 miliona u 2019, ukupna neraspoređena dobit sa ranijim godinama je 26,2 miliona), a da radovi koje vodi još nisu završeni, iz Azmonta su kazali da “ne vide vezu između prihoda kompanije Picaroti i dinamike izvođenja radova, jer se radovi obavljaju prema ugovorenom rasporedu i odobrenim rokovima”.

Podsjetili su da su sa Italijanima, nakon tendera 2015. potpisali ugovor “o upravljanju građevinskim radovima vrijednim 305 miliona eura”.

“Ovaj međunarodno poznati italijanski izvođač radova pridružio se Portonovom tada, a obim ugovorenih radova je proširen u skladu sa dinamikom razvoja samog projekta. Picaroti je zaseban poslovni subjekt - mi nemamo uvid u njihove finansije. Konkretna pitanja u vezi s istim trebaju im se direktno adresirati”, naveli su iz menadžmenta Azmonta.

Ulaganja u projekat do kraja marta, prema podacima Azmonta, veća su skoro za 167 miliona eura nego što su po nalazu RZUP-a Aca Đukanovića bila na posljednji dan prošle godine

Iz istih razloga oni nisu mogli odgovoriti na pitanje “Vijesti” kolika je vrijednost radova koje su na gradilištu Portonovog lani obavile strane, odnosno crnogorske građevinske kompanije.

“Impresa Pizzarotti & C. S.P.A. glavni je izvođač radova i samim tim kompanija koja organizuje radove u skladu sa dogovorenom dinamikom, tako da ne možemo dostaviti specifikaciju, odnosno traženu podijelu vrijednosti izvedenih građevinskih radova. Međutim, ukupna investicija u Portonovi tokom 2019. godine iznosila je 233 miliona eura”, dodaju iz Azmonta. To se, međutim, razlikuje od podataka RZUP-a iz izvještaja rađenog za Vladu, gdje piše da je po njihovoj evidenciji Azmont lani u Portonovi investirao ukupno 213.968.417 eura.

Pitati Picaroti

U Azmontu tvrde da oni kao investitor projekta Portonovi nemaju nikavih dugovanja prema bilo kojoj kompaniji angažovanoj na tom projektu, a o tome su upitani jer nezvanične informacije pokazuju da se duguje nekima od crnogorskih, ali i kompanija sa centralama u Srbiji koje su bile ili su još angažovane na gradilištu u Kumboru. Nezvanične informacije su i da su pojedine uspjele da se naplate, a neke još nisu te da se navodno pokreću i arbitraže radi naplate svojih potraživanja.

“Azmont Investments nema dug ni prema jednoj kompaniji. Kompanija Picaroti je zaseban poslovni subjekt - mi nemamo uvid u njihove finansije. Konkretna pitanja u vezi s istim trebaju im se direktno adresirati. Kompanija Azmont Investments u ovom trenutku nema nijedan pokrenut sudski ili arbitražni postupak u vezi s ugovorima. Sve evidencije suda i arbitraže otvoreni su za javnost i lako provjerivi. Kompanija nema dug ni prema jednoj kompaniji niti podizvođaču radova”, zvanično su odgovorili iz Azmonta na pitanje o tome duguju li oni i glavni izvođač radova.

Iz Azmonta su istakli da je Portonovi “kompleksan projekat koji zahtijeva različite ekspertize u različitim fazama i oblastima samog projektnog razvoja”, te da su na njemu trenutno angažovane kompanije koje dolaze iz 35 država svijeta.

Upitani su da li se činjenica da je među njihovim partnerima upečatljivo mnogo turskih ili kompanija osnovanih u Crnoj Gori iza kojih stoje biznismeni i kapital iz Turske može dovesti u vezu sa tim da je predsjednik kompanije Azmont Investments turski državljanin Ahmet Erentok, a odgovaraju da je njihova namjera od dolaska u Crnu Goru “da primijenimo najbolje i najviše međunarodne standarde i praksu u svemu što radimo kroz Portonovi.”

“Sve naše tendere vrši specijalizovana kompanija MLC, a svaki postupak tendera i nabavke vrši se prema Međunarodnim standardima nabavke za tendere, sa jasnim i transparentnim pravilima i procedurama. Imajući u vidu složenost razvoja luksuznog projekta kakav je Portonovi, angažovane kompanije dolaze iz 35 različitih zemalja, a ne samo Turske - Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Austrije, SAD, Dubaija, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Turske, Albanije, Italije, Španije...”, naglašavaju iz Azmonta.

O upotrebnim dozvolama

Na pitanje da li su u međuvremenu završeni svi prateći sadržaji i tehnički objekti potrebni za funkcionisanje rizorta i da li su dobijene sve upotrebne dozvole za njihov rad, iz Azmonta su indirektno potvrdili da to nije slučaj.

Saopštili su da je Portonovi “kompleksan projekat, građen na velikoj površini i uključuje rezidencijalne jedinice, posebne infrastrukturne objekte (poput postrojenja za grijanje i hlađenje na bazi morske vode), maloprodajne prodavnice i restorane, plažu, plažne barove, hotel, marinu i mnoge druge”.

“Imajući ovo u vidu, za dobijanje svih dozvola/licenci potrebno je vrijeme. Kada Portonovi u potpunosti bude završen, uključujući hotel, imaćemo više od 35 upotrebnih dozvola za korišćenje”, tvrde iz te kompanije.

Navode da su kao odgovoran korporativni subjekt pravovremeno podnijeli zahtijev za sve dozvole/licence potrebne za poslovanje, počev od juna 2020.

“Svi objekti koji su u funkciji u sklopu Portonovog, i koji će biti otvoreni za javnost i goste, imaju sve upotrebne dozvole i licence potrebne za rad. Neke od njih su već izdate, a neke su u procesu izdavanja”, tvrde u Azmontu.

Northstar podizvođač, nemamo druge poslovne odnose

Potvrdili su da imaju ugovor za izvođenje različitih građevinskih radova (direktno ili indirektno) sa kompanijama Northstar iz Podgorice i Northstar MNE iz Herceg Novog.

“Osim radova koje oni izvode za nas u Portonovom kao podizvođači radova, s njima nemamo drugih poslovnih odnosa”, kazali su iz Azmonta.

Northstar je od 2009. partner Vlade Crne Gore u dugoročnom zakupu preko pola miliona kvadrata zemlje na Luštici, ali do danas njihov ambiciozno najavljivani projekat turističkog rizorta Monterose nije odmakao dalje od početka, a svi ugovoreni rokovi za to istekli. Odbjegli biznismen Duško Knežević ranije je tvrdio da je Northstar povezan sa bivšim ministrom uređenja prostora i visokim funkcionerom DPS-a Branimiroom Gvozdenovićem, što je ovaj negirao.