Najviše mjesta na Ekonomskom i Filološkom

Upravni odbor UCG danas raspisuje konkurs za upis malo više od 3.500 brucoša

2657 pregleda2 komentar(a)
Ekonomski fakultet, Foto: Boris Pejović

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) raspisaće danas konkurs za upis malo više od 3.500 studenta na prvu godinu osnovnih studija koji se finansiraju iz budžeta, od čega je više od 10 odsto mjesta dostupno na Ekonomskom fakultetu.

“Konkursom je predviđeno 3.506 mjesta na 19 fakulteta UCG, na kojima će studenti moći da odaberu jedan od 64 studijska programa. Zbog aktuelne situacije i primjene mjera prevencije i sprečavanja širenja virusa kovid-19, UCG organizuje isključivo elektronsko prijavljivanje na konkurs, uz obavezu slanja originalnih dokumenata isključivo putem pošte”, kazao je predsjednik UO UCG Duško Bjelica.

Dodao je da se prijave na konkurs, elektronskim putem, podnose u utorak, srijedu i četvrtak do 16h.

Kandidati se prijavljuje popunjavanjem elektronske prijave na sajtu ucg.ac.me. Testovi iz dva predmeta za one koji nisu imali eksterni maturski, odnosno stručni ispit polažu se sljedeće subote. Osim toga, prijemni ispiti se organizuju za upis na medicinu, stomatologiju, arhitekturu, psihologiju, fizička kultura i zdravi stilovi života, kao i na stručno-umjetničke studijske programe. Prijemni ispiti se polažu od 6. do 8. jula.

Najviše studenata traži Ekonomski fakultet - 390, koji će moći da biraju između dva smjera (ekonomija i menadžment u Podgorici i Bijelom Polju). Filološki fakultet biće bogatiji za 355 studenata, koji će moći da se prijave na smjerovima kao što su crnogorski ili srpski jezik i književnost, kao i pet jezika - engleski, italijanski, francuski, ruski i njemački.

Elektrotehnički je spreman za 330 brucoša, na svoja tri smjera - Energetika i automatika, Elektronika, telekomunikacije i računari i Primijenjeno računarstvo. Više od 300 mjesta ima i na Filozofskom, gdje kandidati mogu birati između filozofije, sociologije, psihologije, istorije, geografije, pedagogije, predškolskog vaspitanja, obrazovanja učitelja na crnogorskom i na albanskom jeziku. Na Arhitektonskom ima 60 mjesta, 155 na Biotehničkom, 140 na Fakultetu političkih nauka a 120 na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. Na Fakultetu za turizam i hotelijerstvu ima 180 slobodnih mjesta, 110 na Građevinskom, 200 na Mašinskom, pet više na Medicinskom a 115 na Metalurško-tehnološkom fakultetu, Pomorskom 260, na Pravnom 240 a deset manje na Prirodno-matematičkom.

Na Muzičkoj akademiji na Cetinju ima 36, Fakultetu dramskih umjetnosti 35 a pet više mjesta ima na Fakultetu likovnih umjetnosti.

Sa cetinjskog Fakulteta za crnogorski jezik i književnost juče su saopštili da se junskom roku može upisati 40 studenata.