MCP pozvala građane da ne organizuju šetnju ulicama Podgorice

"Svi smo zajedno dozvolili da se previše nepravde useli u Crnu Goru. Crna Gora je naša najveća svetinja", kazala je novinarka Nevenka Ćirović u obraćanju građanima ispred hrama Hristovog vaskrsenja

59982 pregleda204 komentar(a)
Ispred hrama Hristovog vaskrsenja, Foto: Biljana Matijašević

Sveštenici Mitropolije crnogorsko primorske saopštili su da poštujući naredbe i mjere Nacionalnog tima i Episkopskog savjeta za sada odustaju od litija.

Nakon molebana u hramu Hristovog vaskrsenja oni su pozvali okupljene da ne prave nikakve samoinicijativne šetnje "čuvajući prije sveg svoje hrišćansko i ljudsko dostojanstvo".

Nakon govora građani su se razišli.

Prethodno se okupljenima isped hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici obratila profesorica sa Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Mara Šćepanović.

Šćepanovićfoto: Savo Prelević

"Želim da izrazim ogromno zadovoljstvo i ponos što smo se mi raznih nacija i vjera sabrali ovdje i da u ime nas profesora zahvalim se studentima koji su nas jučerašnjim proglasom podsjetili na pojmove obrazovanje i kultura koje sa čestitošću treba da čine srž našeg bića", kazala je Šćepanović.

Doktor Batrić Babović rekao je da "ljekari svi dišu jednom dušom i oni na papiru i oni koji jos nijesu potpisani".

Pristutnima se obratila i novinarka RTCG-a Nevenka Ćirović, u ime novinara potpisnika Apela na poštovanje slobode vjeroispovjesti.

Ćirovićfoto: Savo Prelević

"Bilo je juče mnogo spiskova, a ovo su jedini dočekani sa aplauzima i radošću. Svi smo zajedno dozvolili da se previše nepravde useli u Crnu Goru. Crna Gora je naša najveća svetinja. Boreći se za svetinje, borimo se za Crnu Goru svih građana", kazala je Ćirović.

Ona je pročitala šta je poručilo više od sto novinara, kako je kazala, svih vjera i nacija u apelu, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o slobodni vjeroispovjesti.

Profesor istorije u podgoričkoj gimnaziji "Slobodan Škerović" Predrag Ražnatović je kazao da su litije najdemokratskiji izraz jednog naroda.

Ražnatovićfoto: Savo Prelević

"Zato nas zgražavaju primjene sile posljednjih dana. Lako je sa tolikom opremom i oružjem potući goloruki narod. Potrebno je da pobijedite sebe i donesete zakon koji ovaj narod i crkva očekuje", kazao je Ražnatović.

U ime studenata koji su potpisali apel "za odbranu svetinja", student PMF-a Nebojša Kasalica je kazao da su se "slobodni studenti okupili da stanu rame uz rame sa sveštenicima u odbrani svetinja".

Kasalicafoto: Savo Prelević

"Nažalost, mjerama NKT spriječeni smo da idemo u litije i pokažemo kako se odgovara na nasilje i kukavičluk. Zelimo Crnu Goru u kojoj se ne ubacuje suzavac u dječije sportske sale, ne prebijaju i ne hapse, jer su uzviknuli "Ne damo svetinje" i ne želimo vlast koja poručuje da će sve riješiti za 15 minuta. Braneći crkvu, branimo državu, branci slobodu vjeroispovijesti, branimo ustav, braneći sveštenike branimo porodicu i prijatelje", kazao je Kaslica.

Građani ispred hrama Hristovog Vaskrsenjafoto: Biljana Matijašević
FOTO: Biljana Matijašević
FOTO: Biljana Matijašević
FOTO: Biljana Matijašević

Molebanu su prisustvovali i studenti okupljeni oko "Studentske inicijative za odbranu svetinja", koji su ispred hrama raširili transparent na kojem piše: "Studenti ne daju svetinje".

Studenti ispred hrama Hristovog vaskrsenjafoto: Biljana Matijašević

Mjerama koje je donijelo Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zabranjuju se vjerski skupovi na otvorenim javnim mjestima osim na površinama koje pripadaju vjerskim objektima.