Poštar ne kuca na vrata u Rijeci Crnojevića

Iz Pošte Crne Gore najavljuju da će brzo problem riješiti i da će mještani redovno dobijati penzije i pošiljke

5667 pregleda2 komentar(a)
Rijeka Crnojevića, Foto: Savo Prelević

Mještani Rijeke Crnojevića mjesecima imaju problem - tvrde da im poštari ne dostavljaju penzije, ali ni račune za struju, komunalije, te druga primanja i pošiljke.

Kako su pojasnili u žalbi “Vijestima”, više puta žalili su se nadležnima, ali problem nije riješen.

Navode da su najviše pogođeni u selu Drušići, jer u njemu žive uglavnom starije osobe.

“Na tom području ima dosta starijih osoba, koje ne mogu da odu negdje drugo da bi dobili račune, platili ih ili nešto drugo obavili. Cetinje je daleko”, kazao je jedan od mještana.

Kako je pojasnio, na Rijeci Crnojevića ne radi poslovnica Pošte, tako da mještani ne mogu ni tamo da podignu račune, preuzmu novac ili neke druge pošiljke, pa se snalaze.

“Platim račune kada odem do grada u kojem živim, ali šta da rade starije osobe, koje to ne mogu. Pri tome za tu dostavu računa izdvajamo novac. To nije u redu, zamislite kada iz ovih udaljenih sela neka mora stalno da zbog ide u Bar, Cetinje ili negdje drugo”.

Rijeka Crnojevića nalazi se između Podgorice i Cetinja.

Iz Pošte Crne Gore “Vijestima” su potvrdili da postoji problem sa dostavom računa na tom području.

Četvrtog juna sklopljen novi ugovor za dostavu pošte (Ilustracija)foto: -

“Pošta Crne Gore je četvrtog juna 2020. godine potpisala ugovor sa novim franšizing partnerom za područje Rijeke Crnojevića, što će mještanima omogućiti nesmetano korišćenje usluga iz oblasti poštanskog saobraćaja. Dakle, pošta je otvorena, a dostava pošiljaka i primanja biće uredna”, saopštila je “Vijestima” portparolka toga državnog preduzeća Vesna Goljević Novović. Kako je pojasnila, primalac franšizinga je pravno lice koje vrši usluge iz oblasti poštanskog saobraćaja, prema ugovoru koji je sklopio sa Poštom Crne Gore. Ona je istakla da je ugovor sa prethodnim partnerom “raskinut upravo u periodu na koji se i odnose žalbe naših korisnika sa Rijeke Crnojevića”. “Prema ugovoru o uslužnom franšizingu, koji Pošta potpisuje sa svojim partnerima, primalac franšizinga je obavezan da na određenom području vrši usluge iz oblasti poštanskog saobraćaja, prema pravilima koja propisuje Pošta”.

Naselje Rijeka Crnojevića je nastalo sredinom 15. vijeka, kada je tadašnji vladar Crne Gore Ivan Crnojević prenio sjedište države i crkve u to područje, pa su rijeka i mjesto dobili ime po njegovoj lozi.

U narodu se ta varošica naziva crnogorska Venecija, a sačuvani su ostaci istorijskih građevina iz vremena Ivana Crnojevića kao što su podrumska prostorija davno porušene zgrade, koja se vezuje za rad Obodske štamparije, gde je štampana prva ćirilična knjiga “Oktoih prvoglasnik” 1494. godine. Rijeka Crnojevića je tokom 19. i početkom 20. vijeka bila najveća crnogorska luka i vodeći trgovački centar.

Zdanje koje je posebno privlačno za turiste koji posjete Rijeku Crnojevića je Danilov most, koji je podigao knjaz Danilo 1853. godine, u spomen na svoga oca Stanka Petrovića.