Jovović pojačava proizvodnju povrća: Zašto da uvozimo luk iz Francuske ili Turske...

Eliminisali smo bili uvoz iz Italije kompletnog začinskog bilja, tj. rukole i pokrili cijelo crnogorsko tržište. No, ova sezona je drugačija", rekao je Veselin Jovović, poljoprivrednik

13712 pregleda13 komentar(a)
Jovović, Foto: Veslin Jovović

U selu Jelenak nadomak Danilovgrada, Veselin Jovović, ima gotovo 19 hektara različitih povrtlarskih kultura i začinskog bilja.

Kada je počinjao, prije više od 20 godina, ni slutio nije da će postati glavni proizvođač rukole u Crnoj Gori.

"U plastenicima je dominantno začinsko bilje, nekih 15 vrsta koje je bilo usmjereno Crnogorskom primorju. Eliminisali smo bili uvoz iz Italije kompletnog začinskog bilja, tj. rukole i pokrili cijelo crnogorsko tržište. No, ova sezona je drugačija", rekao je Veselin Jovović, poljoprivrednik.

Zato je, priča, odlučio, da pojača proizvodnju domaćeg povrća, i samim tim smanji potrebu za uvozom.

Osim rukole, Jovović planira da smanji uvoz posebne vrste luka.

"Pokazaću vam primjer jedne holandske tehnologije, uvezli smo mašine iz Italije i holandsko sjeme i idemo u pravcu da eliminišemo i uvoz merkatilnog luka. Imam informaciju da se do pet miliona uveze na crnogorsko tržište, što je paradoks. Evo ove godine eksperimetalno samo tri hektara, očekujemo, 100 – 150 tona luka, tako da za godinu dvije možemo eliminisati uvoz. Zašto da uvozimo luk iz Franscuske ili Turske, ako možemo to u našim pitomim Bjelopavlićima da proizvedemo", kazao je Jovović.

Da bi se moglo živjeti od poljoprivrede, mora se, uložiti trud i rad, a potrebne su i vrijedne ruke čitave porodice, zaključuje Veselin.

"U poljoprivredi nema radnog vremena, sve zavisi koliko ste ambiciozni, i kakav proizvod želite, to vas stimulišie, ako napravite dobar porizvod to vam je bitno, ako ste došli na pola puta, i nemate dobar proizvod džaba reklama i priča, kupac je probirljiv", kazao je Jovović.