Tivat trpi štetu zbog loših radova

Iako od generalne rekonstrukcije i ponovnog presvlačenja asfaltom tog puta nisu prošle ni pune dvije godine, put se bukvalno urušava i u njemu otvaraju ogromne rupe, opasne za bezbjedno odbijanje saobraćaja, posebno na djelovima ispred skladišta kompanije „Montefish“, odnosno skretanja za carinski terminal u nekadašnjoj fabrici „Račica“

15078 pregleda11 komentar(a)
Trava niče iz novog asfalta u Bogišićima, Foto: Siniša Luković

Osim drastičnog kašnjenja, gotovo svi radovi na javnoj infrastrukturi koje u posljednje vrijeme preduzima Opština Tivat pokazali su se i kao vrlo nekvalitetni.

Tako na primjer, iz asfalta koji je proteklih mjeseci postavljen u više djelova grada na raznim lokalnim saobraćajnicama u akcijama za koje je Opština izdvojila više stotina hiljada eura, već izbija i raste trava i korov, nerijetko i na samoj sredini svježe asfaltirane saobraćajnice, kao što je to slučaj u Bogišima ili u Ruljini. Površina kolovoza na novosagrađenom kružnom toku na magistrali kod zgade stare opštine, završenom prije dva mjeseca takođe je veoma “valovita“, dok je cijela desna kolovozna traka lokalnog puta Tivat-Radovići na potezu od kotorske raskrnice prema Solilima u dužini od najmanje jednog kilometra potpuno propala i urušila se u kanal koji je prethodno ovje iskopan radi postavljanja telekomunikacione infrastrukture.

Iako od generalne rekonstrukcije i ponovnog presvlačenja asfaltom tog puta nisu prošle ni pune dvije godine, put se bukvalno urušava i u njemu otvaraju ogromne rupe, opasne za bezbjedno odbijanje saobraćaja, posebno na djelovima ispred skladišta kompanije „Montefish“, odnosno skretanja za carinski terminal u nekadašnjoj fabrici „Račica“.

Posao ponovnog aflatiranja obje kolovozne trake ovog puta na potezu od kotorske raskrnice do Solila u ukupnoj dužini od 2,2 kilometra, u julu 2018. obavila je kompanija “Tehnoput“ iz Podgorice. Opštinu je tada za ovu investiciju koja je obavljena po hitnoj proceduri javne nabavke, “jer bi u suprotnom šteta po lokalnu zajednicu i državu Crnu Goru bila nesrazmjerna u odnosu na vrijednost investicije uzimajuči u obzir život i zdravlje građana, kao i funkcionisanje strateških investitora na toj lokaciji“, izdvojila skoro 215 hiljada eura.

ahtovi još u novembru napravljeni na magistrali na Seljanovufoto: Siniša Luković

Još je i gore stanje sa prekopanim saobraćajnicama na Seljanovu, gdje je u jesen prošle godine Opština Tivat bila investitor 156 hiljada eura vrijednog projekta izgradnje nove atmosferske kanalizacije. Zbog postavljanja cijevi rakopana je Bokeška ulica i jedna kolovozna traka Jadranske magistrale u dužini od oko 300 metara u koju su postavljeni i šahtovi. Koliko je kvalitetno taj posao odrađen, pokazuje napukla površina magistrale koja se odvaja po sredini, “padajući“ prema strani u kojoj je “Avio petrol“ prije nepunih deset mjeseci postavio cijevi, kao i rupe koje su se otvorile u betonskoj i asfaltnoj konstrukciji oko novih šahtova, prijeteći vozačima da u njima otkinu točkove svojih automobila.

Na sve ovo, niko od nadležnih u Opštini Tivat i njenoj dosadašnjoj Direkciji za investicije koja je od početka godine ukinuta i uvedena u saatav novoformiranog Sekretarijata za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj, nije snosio bilo kakvu odgovornost. Isti slučaj nepostojanja odgovornosti je i kod brojnih drugih opštinskih investicija koje drastično kasne u odnosu na planiranu i obećavanu dinamiku poput gradnje kružnog toka u Gradiošnici, lungo mare šetališta u Krašićima, saobraćajnice u Cacovu, kanalizacije u Donjoj Lastvi, gradnje kompleksa sportskih terena u tom mjestu koje kasni više od deset mjeseci ili već legendarnog izmještanja dva stuba dalekovoda u Gradiošnici koje Opština ne može ukloniti več četiri godine kako bi počela graditi Vatrogasni dom.

Tu je i nekoliko skandala sa investicijama započetim bez adekvatne projektne dokumentacije, ili dozvola i saglasnosti nadležnih poput 200 hiljada eura vrijednog „čišćenja“ podmorja marine Kalimanj ili 90 hiljada eura vrijedne rekonstrukcije starog palaca kapetan Ivovića u Donjoj Lastvi, a zbog čega takođe niko od saradnika gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS) nije snosio bilo kakvu odgovornost.