Ugašenim klubovima dajete više novca nego onima koji daju reprezentativce

Nećemo dozvoliti da nas svrstavate u isti, ili čak niži rang u odnosu na rukometne "fantome", piše u saopštenju

481 pregleda2 komentar(a)
Ženski rukomet Devetka, Foto: Privatna arhiva
06.02.2018. 09:45h

Nakon odluke o ovogodišnjoj raspodjeli novca klubovima i savezima po osnovu Konkursa za sufinansiranje sportskih subjekata, ministru sporta Nikoli Janoviću otvorenim pismom obratio se Ženski rukometni klub Devetka. U saopštenju se kaže:

"Gospodine (do odgovora ako ga bude) Janoviću, obraćamo Vam se ovim otvorenim pismom da bismo pokazali crnogorskoj javnosti kako je Komisija za raspodjelu sredstava sportskim subjektima na osnovu konkursa za 2018. godinu, zloupotrebljavajući svoj položaj učinila toliko nepravilnosti koje za svakog normalnog čovjeka više nisu plod neznanja, već neodgovornog rada ili možda još nečeg mnogo težeg. Nećemo se baviti ničim nego samo činjenicama koje niko ne može osporiti, pa makar i Vi to pokušali.

Ženski rukometni klub Devetka se poslije 15 godina postojanja prvi put prijavio na pomenuti konkurs, iz razloga što smo u prošlosti znali kako je odlučivala pomenuta Komisija koju je osnovalo Ministarstvo sporta Crne Gore.

Prvi put smo pomislili da će se ovaj konkurs zasnivati na rezultatima, kvalitetu i ostalim sportskim vrijednostima, a ne na drugim kriterijumima koji su u potpunosti strani sportu. Nažalost, ovaj put nismo bili u pravu. Između mnogo nepravilnosti mi ćemo se fokusirati samo na podjelu sredstava između dijela rukometnih klubova i dokumentovano pokazati da je neko zloupotrijebio svoj položaj u klubovima ili Komisiji.

Kao primjer između ostalih uzimamo četiri rukometna kluba koja su dobila sredstva na konkursu i to: ŽRK Devetka iz Podgorice, ŽRK Morača 2015 iz Podgorice, ŽRK Luna Plav i RK Berane 2003.

ŽRK Devetka, član I Crnogorske rukometne lige, konkurisao je sa programom "Prelazak juniorske ekipe u seniorski sistem takmičenja kroz učešće u I Crnogorskoj rukometnoj ligi i Kupu Crne Gore" i dobila 1.000 eura.

Po konkursu, najveći uspjeh prošle godine: Kao prvak Druge lige ulazak u I Crnogorsku rukometnu ligu.

ŽRK Morača, izbačena iz I Crnogorske rukometne lige rješenjem Rukometnog saveza Crne Gore br. 298 od 17. 10. 2017. god. i konkurisala sa programom: "Konkurs za sufinansiranje sportskih subjekata za 2018. godinu", to jest kao i naziv konkursa???? I za taj program dobila 1.500 eura.

Po konkursu, najveći uspjeh prošle godine: Izbacivanje iz svih rukometnih takmičenja RSCG.

U prilogu dostavljamo pomenuto rješenje:

ŽRK Luna iz Plava rješenjem Rukometnog saveza br. 284 od 17. 10. 2017. briše se iz registra klubova RSCG, a konkurisala je sa programom "Četvrti međunarodni turnir u rukometu za žene Plav 2018 - Kup nezavisnosti" i dobila 1.000 eura.

Po konkursu, najveći uspjeh prošle godine: Brisanje iz registra klubova RSCG.

U prilogu dostavljamo pomenuto rješenje:

RK Berane 2003 iz Berana rjesenjem Rukometnog saveza br. 281 od 17. 10. 2017. god. briše se iz registra klubova RSCG i konkurisao je programom "Takmičenje mlađih kategorija, međunarodni turniri" dobio je 3.000 eura.

Po konkursu, najveći uspjeh prošle godine: Brisanje iz registra klubova RSCG.

U prilogu dostavljamo pomenuto rješenje:

Samim pogledom na ove uporedne podatke jasno je da se odlučivalo po kriterijumima koji nemaju veze sa sportskim vrijednostima, što ne smije ostati nekažnjeno.

Od četiri kluba jedino je ŽRK Devetka član Rukometnog saveza i uspješno se takmiči u I Crnogorskoj ligi, dok su drugi klubovi izbačeni iz takmičenja ili izbrisani iz registra klubova Rukometnog saveza Crne Gore.

Nećemo dozvoliti da nas svrstavate u isti, ili čak niži rang u odnosu na ovakve rukometne "fantome".

Pozadinu nije teško nazreti, jer se na čelu nekih koji su izbačeni nalaze političari koji su na visokim lokalnim funkcijama (predsjednik Rukometnog kluba Morača 2015, koji je izbačen iz svih takmičenja pod okriljem Rukometnog saveza Crne Gore poslije tri kola prvenstva). Svaki dalji komentar je bespotreban.

Gospodine (do odgovora ako ga bude) ministre, pitamo Vas:

Da li ste za ove podatke znali prije potpisivanja raspodjele sredstava sportskim subjektima, s obzirom na to da je RSCG bio dužan da Vas obavijesti o svim brisanjima iz registra klubova Rukometnog saveza?

Ako jeste znali i potpisali, Vi ne možete biti ministar sporta svih klubova, već samo određenih i podobnih, a ako niste znali tražimo od Vas da odmah reagujete, jer je ovo samo dio nezakonitog rada Komisije za raspodjelu sredstava sportskim subjektima, jer ste i Vi odgovorni za njen rad.

Posebno ne možemo ovo dozvoliti, između ostalih, iz dva važna razloga: Stručni rad našeg kluba povjeren je Olgi Sekulić, u najmanju ruku istog ranga zaslužnog sportiste Crne Gore kao i Vi, kao i što se na posljednjem spisku selektora nalaze tri naše igračice koje su pozvane u juniorsku reprezentaciju koja će učestvovati na kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Možda će drugi ćutati ponizno i prodavati svoje dostojansvo gdje god ih svrstate, ali mi zbog svega navedenog nećemo, jer imamo obavezu i poštovanje prema zaslužnim sportistima i reprezentativkama u našem klubu.

Nećemo dozvoliti ni Vašoj Komisiji, ni pojedinim političarima da svojim uticajem na Vaš rad donose ovakve odluke koje su sve samo ne pomoć sportu.

Svjesni smo da nećemo moći bilo šta da promijenimo, ali ne pristajemo da ćutimo na ovakve odluke koje su motivisane svim osim stvarnim vrednovanjem sportskih rezultata.

Morate znati da smo se i do sada, bez bilo kakve Vaše pomoći, uspijevali održati i unaprijediti naš klub, ali ako u budućnosti i ne budemo uspjeli, ostaće trag da smo se borili i izgubili bitku sporta sa politikom", kaže se u saopštenju koje je potpisao predsjednik Upravnog odbora ŽRK Devetka Zvonimir Sekulić, a uz koje je redakciji dostavio i sva rješenja koja se navode u saopštenju.