Nema više vašara sa VAR-om: Kolina uzima stvar u svoje ruke

Pitanjima VAR-a do sada se prvenstveno bavio Odbor za fudbalska pravila (IFAB), međutim FIFA je od prvog jula preuzela ulogu podrške organizatorima takmičenja na kojima se provodi VAR

5571 pregleda0 komentar(a)
VAR tehnologija, Foto: Printscreen

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) insistiraće da se VAR tehnologija primjenjuje na isti način u svim takmičenjima jer krovna fudbalska federacija preuzima direktnu odgovornost za taj sistem.

Pitanjima VAR-a do sada se prvenstveno bavio Odbor za fudbalska pravila (IFAB), međutim FIFA je od prvog jula preuzela ulogu podrške organizatorima takmičenja na kojima se provodi VAR.

Bivši italijanski sudija, a sada predsjednik Fifinog sudijskog tijela Pjerluiđi Kollina, rekao je Rojtersu da je taj korak "prirodna tranzicija".

"IFAB kao organizacija ima obvezu da upravlja zakonima, uključujući VAR i protokol i propise. Međutim, jednom kada su zakoni igre postavljeni, posao IFAB-a je gotov", rekao je.

"FIFA se tada bavi edukacijom sudija širom svijeta," dodao je.

Bilo je različitih varijacija u upotreni VAR-a na različitim takmičenjima i državnim ligama, ali Kolina je naglasio da je potreban ujednačen pristup.

"Druga odgovornost Fife je da se zakoni igre primjenjuju u cijelom svijetu na isti način. Ne mogu postojati različite primjene zakona igre na različitim kontinentima ili u različitim zemljama. Naša je odgovornost osigurati igranje fudbala na isti način u cijelom svijetu."

Naglasio je kako mogu postojati neke male razlike, ali opšta primjena trebala bi da budu ista.

"Možete li zamisliti da u međunarodnoj konkurenciji igraju ekipe koje su navikle na različita tumačenja zakona igre u svojim domaćim takmičenjima Odgovornost FIFA-e i IFAB-a je da se fudbal igra na isti način širom svijeta, za dobrobit onih koji je igraju", rekao je.