"Kolaps javnih finansija na jesen, potrebna promjena ekonomske politike"

Ekonomista Miloš Vuković navodi da će već u septembru doći do značajnog pada likvidnosti i solventnosti preduzeća, kao i da će državnom budžetu umjesto 850 miliona nedostajati 1,1 milijarda što će značiti i smanjenje zarada u javnom sektoru

14235 pregleda15 komentar(a)
Detalj sa konferencije, Foto: Savo Prelević

Dosadašnja ekonomska politika Vlade Crne Gore, takozvana neoliberalna škola, bila je pogrešna i uništila je privredu. Potreban hitan konsenzus svih stručnih snaga oko smjernica nove ekonomske politike, smatraju učesnici konferencije "Ekonomski i finansijski izazovi Crne Gore".

Ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa trajaće pet do deset godina, ugroženo je svako četvrto radno mjesto, pad crnogorske ekonomije biće veći od očekivanog, na jesen će doći do novog rebalansa budžeta, značajnijih rezova i smanjenja plata u javnom sektoru, neki su od zaključaka konferencije "Ekonomski i finansijski izazovi Crne Gore" koju je organizovala nevladina organizacija "Ne damo Crnu Goru", koju je prošle sedmice osnovala grupa od 77 akademika i univerzitetskih profesora.

Učesnici konferencije smatraju da je kriza pokazala da je dosadašnja ekonomska politika Vlade Crne Gore, takozvana neoliberalna škola, bila pogrešna, da je uništila privredu, kao i da je potrebno hitno uz konsenzus svih stručnih snaga napraviti smjernice nove ekonomske politike koja se ne bi zasnivala samo na turizmu i prodaji nekretnina, već na raznolikosti industrije, razvoju poljoprivrede, novim tehnologijama,...

Vlada ostala bez municije na krizu

Prof.dr Milivoje Radović, bivši dekan Ekonomskog fakulteta u Podgorici, kazao je da međunarodne institucije očekuju pad svjetske ekonomije za tri odsto, kao i da će u Evropi biti ugroženo 59 miliona radnih mjesta, odnosno da će svaki četvrti radnik dobiti otkaz. On je naveo da se sadašnja ekonomska kriza može porediti sa velikom depresijom iz 1929. godine, kao i da će oporavak trajati jako dugo.

Radovićfoto: Savo Prelević

Posljedice krize, kako je kazao, zavisiće od organičenja i mogućnosti države. Dr Miloš Vulanović, profesor korporativnih finansija na Poslovnoj školi u Lilu, kazao je da su Vlada i Centralna banka ostali bez municije u borbi sa ekonomskom krizom kao i da će crnogorske firme biti prepuštene tržištu bez korisne pomoći od Vlade. On je naveo da je Crna Gora otvorila poglavlje 17 monetarna politika, prema kojem ima obavezu da javni dug smanji ispod 60 odsto BDP-a u deficit ispod tri odsto, ali da se to sada sigurno neće desiti u narednih pet godina.

Moguć pad ekonomije i do 15 odsto

Ekonomista i poslovni konsultant Miloš Vuković kazao je da zbog pada prihoda od turizma koji će biti i veći od 90 odsto, zbog čega očekuje pad ekonomije od 12 do 15 odsto u ovoj godini.

Vukovićfoto: Savo Prelević

On navodi da će već u septembru doći do značajnog pada likvidnosti i solventnosti preduzeća, kao i da će državnom budžetu umjesto 850 miliona nedostajati 1,1 milijarda što će značiti i smanjenje zarada u javnom sektoru.

Kazao je da mora doći do promjena sadašnje ekonomske politike, ali i temeljnih promjena u društvu, kako bi se za pet ili deset godina živjelo bolje. Ekonomista Mladen Bojanić kazao je da je pogrešno sadašnju ekonomsku politiku nazivali "neoliberalnom" jer bi to podrazumjevalo da je ona zasnovana na vladavini prava i slobodnim institucijama, što nije slučaj. On je kazao da bi precizniji naziv bio potemkinova ili vulgarna ekonomska škola. Vlada prema njegovim riječima nema novca, nemože više dodatano da se zaduži, niti joj je ostalo značajne državne imovine da prodaje. Smatra da je potreban zaokret u ekonomskoj politici, zasnovanoj na istraživanju i razvoju.

Novac trošen na neisplative projekte

Akademik CANU Igor Đurović kazao je da statistika pokazuje da je Crna Gora u proteklom periodu imala "masnih" godina sa značajnim rastom ekonomije, ali da istovremeno dolazilo da pada realne vrijednosti zarada i kupovne moći građana. On smatra da je to dokaz da je Vlada novac trošila u neisplative projekte.

Predstavnica Unije poslodavaca Zvezdana Olujić kazala je da je situacija izuzetno teška, naručito za male preduzetnike, kao i da je polovina registrovanih preduzeća u blokadi. Ona je kazala da očekuju da će nove mjere biti teške, bolne i skupe.

Vladi najlakše povećati poreze

Pitala je moderatore konferencije da li očekuju da na jesen može doći do povećanja poreza i drugih dažbina na državnom i lokalnom nivou.

Mladen Bojanić kazao je da je Vladi do sada bilo najlakše da poveća poreze građanima i privredi, dok je Miloš Vuković kazao da treba uvesti progresivno oporezivanje, odnosno da oni koji imaju više prihoda plate i porez po većoj stopi.

Filip Lazović iz Unije poslodavaca kazao je da se može očekivati značajniji rast sive ekonomije, što će ugroziti legalne privrednika i državne prihode. Miloš Vulanović zamjerio je Uniji poslodavaca što nije više aktivnija u zaštiti poslodavaca i kritici pogrešnih odluka Vlade. Olujić i Lazović kazali su da je Unija poslodavaca veoma aktivna i da su imali više studija i istraživanja u kojima je kritikovana vladina politika.

Predsjednik Udruženja "Ne damo Crnu Goru" prof.dr Zdravko Krivokapić kazao je da Crna Gora sada živi u cirkusu podvala, obmana i netačnih podataka, kao i da je ova konferencija pokazala koji ljudski potencija Crna Gora posjeduje ali ne koristi. On je najavio da će Udruženje nastaviti sa sličnim konferencijama, a naredna će biti o vladavini prava 20. jula.