Rade smjernice za korona-izbore, nema odlaganja

Damjanović poručio da će odgovornost za povećanje zaraze snositi oni koji radikalno idu prema izbornom procesu. NKT već 15 dana ne odgovara na pitanja pokreta URA o uticaju političke kampanje na širenje pandemije

22982 pregleda64 komentar(a)
“Živimo u vremenu čija je ključna odrednica nepredvidljivost”:Simović, Foto: Savo Prelević

Nakon jučerašnjeg šestosatnog sastanka u Skupštini, izvjesno je da će, uz određene smjernice, izbori biti održani 30. avgusta uprkos rastu broja oboljelih od koronavirusa, a odlaganje je, od opozicije, tražio samo nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović.

Zahtjev za odlaganje izbora uputio je i Građanski pokret URA koji bojkotuje parlament.

Predsjednik Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutin Simović je nakon Kolegijuma predsjednika Skupštine rekao da nijesu razgovarali o uslovima odlaganja izbora, jer “živimo u vremenu čija je ključna odrednica nepredvidljivost”.

“Mislimo da imajući u vidu brojna uporedna iskustva, pa i sada u evropskim državama, vidimo da se i u složenoj epidemiološkoj situaciji, pod uslovom jasnih pravila i smjernica, može organizovati izborni proces, a da se ne uruši zdravlje građana”, rekao je Simović.

U pokretu URA smatraju da sve činjenice ukazuju da je neophodno da se odlože izbori.

“Odlaganje izbora imali smo i u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, tako da to nije nikakva nepoznanica za naš region. Procedura je u ovom slučaju jasna: što prije opet proglasiti epidemiju koronavirusa, potom vanredno stanje nakon čega se stiču uslovi da se parlamentarni i lokalni izbori odlože”, rekao je “Vijestima” izvršni direktor pokreta URA Zoran Mikić.

On je dodao da je neophodno stvoriti uslove i da se lokalni izbori u Nikšiću, čiji je redovni termin mart 2021. godine, održe u isto vrijeme kad i parlamentarni, ako se odlože.

“Razloga za to je više, a najvažniji su što bi se na taj način smanjili troškovi izborne administracije, omogućilo opoziciji da ima članove biračkih odbora u Nikšiću, a samim tim se stekla i veća kontrola izbornog dana, te se smanjila opasnost da se građani Nikšića dva puta u samo par mjeseci izlažu epidemiološkom riziku”, naveo je Mikić.

Damjanović je rekao da je bio jedini iz opozicije koji je eksplicitno tražio da se preispita da li izbore treba odložiti.

“Čini se da dio nadležnih institucija i poslanika vlasti traži alibi da se nastavi izborni proces”, kazao je Damjanović novinarima nakon Kolegijuma kojem su prisustvovali predstavnici NKT-a, Državne izborne komisije, Agencije za sprečavanje korupcije i NVO CDT, CEDEM i Građanska alijansa.

Novinarima je rečeno da će konačne smjernice o uslovima za održavanje izbora biti pripremljene za desetak dana i one će biti podložne promjenama ako se situacija pogorša.

Damjanović je kazao da takvu odgovornost, pa neka mu to neko protumači i kao strah od izbora, on neće preuzeti.

“Onaj ko ovako radikalno nastavi da ide prema izbornom procesu i neće ni da razmotri moju molbu za odlaganjem izbora dok se ne stvore uslove, taj će snositi odgovornost i za povećanje zaraze”, rekao je Damjanović.

Mikić je kazao da NKT već 15 dana ne odgovara na njihov dopis i pitanja o uticaju političke kampanje i održavanje izbora na širenje pandemije koronavirusa i da li će NKT predložiti predsjedniku Crne Gore da odloži izbore.

“Prije desetak dana održan je i sastanak NKT-a, sa predstavnicima DIK-a, ASK-a i nevladinih organizacija i tada je najavljeno da će NKT pripremiti smjernice i uputstva za vođenje kampanje u uslovima pandemije. Do današnjeg dana taj dokument nije prezentovan javnosti”, rekao je Mikić.

Zbog toga, kako dodaje, sada na 45 dana od izbora nema ni uputstva ni preporuke partijama za vođenje izborne kampanje, niti procjene da li se mogu sprovesti izborna kampanja i izborni dan u ovakvim uslovima.

“NKT je postalo tijelo koje rukovodi državom, suspendujući sve institucije i sklanjajući odgovornost sa Duška Markovića i Mila Đukanovića koji su se sakrili iza tog ad hok tijela. Ne postoji država u svijetu gdje se podzakonskim aktima, mjerama i naredbama suspenduju zakoni i Ustav kao najviši pravni akt jedne države. NKT ne vodi zapisnike sa svojih sjednica ili ih, što je još gore krije, što su sami potvrdili u javnosti. Takva praksa je nedopustiva. Pravo na život u trenucima pandemije ima suprematiju u odnosu na sva ostala prava, ali je život bez ostalih prava nepotpun”, poručio je Mikić.

Prema njegovim riječima, kada su se pitali struka i profesionalci imali smo 315 zaraženih i 9 preminulih za tri i po mjeseca prvog talasa korone.

“Sada, kada se pitaju magistri poljoprivrede i političari iz DPS-a, imamo skoro 1500 zaraženih i 15 preminulih slučajeva za nepun mjesec. Sada vidimo da država nije u stanju niti da zaštiti zdravlje stanovništva, niti da pomogne građanima i privredi. Trećeg paketa mjera nema i vjerovatno će se taj paket svesti na već sada čuvenih 50 eura pred izbore. Nedopustivo je da na potvrđenih 1500 slučajeva Crna Gora nije opet proglasila epidemiju virusa”, smatra Mikić.

NKT, kako je ocijenio, sve više djeluje kao partijsko, a sve manje kao zdravstveno tijelo.

“Najbolja potvrda toga je selektivan pristup u primjeni mjera, preporuka i zabrana. Ako su zabranjeni skupovi na otvorenom za sve, onda su valjda zabranjeni i za vladajuću partiju, ministarstva i državne organe. Ne mogu se organizovati koncerti, proslave i događaji pod patronatom ministarstava i lokalnih samouprava, a istovremeno braniti građanima da se organizuju svadbe, vjenčanja i proslave ili pojedinim političkim partijama skupovi. Selektivna pravda je gora od nepravde. NKT je u posljednjih 15 dana više puta pokazao da ne sprovodi mjere koje samo donosi ili da ih sprovodi selektivno. Takav pristup srušio je povjerenje koje su javnost i građani imali prema NKT-u u prvom talasu korone”, kazao je Mikić.

Dodao je da je pres konferencija na kojoj je predstavljena otvorena građanska platforma „Crno na bijelo“, koju su organizovali URA, CIVIS i nezavisni intelektualci, organizovana u skladu sa mjerama i preporukama Instituta za javno zdravlje.

“Prije skupa tražili smo pismeno odobrenje i preporuke od Instituta za javno zdravlje na koji način da se organizuje skup, a nakon njihovog odgovora ispoštovali smo sve napisano. Ono što je problematično u čitavoj priči jeste to da su partije zbog nepostojanja smjernica i uputstva za kampanju primorane da traže pismena odobrenja od strane Instituta za sprovođenje određenih djelova kampanje, što dodatno usložnjava izborni proces”, upozorio je Mikić.

Konjević: Ne može se uputstvima derogirati zakon

Poslanik SDP-a Raško Konjević rekao je da odgovor na pitanje da li će politička kampanja uticati na širenje zaraze i ko će odgovarati ako se to desi, juče nijesu dobili.

“Ne možete nekim uputstvima koje najavljuje DIK, nižim pravnim aktima, derogirati ono što je zapisano u zakonu, mogli bismo jedino konsensualno izmijeniti zakon”, kazao je Konjević. Dragan Koprivica (CDT) rekao je da je nakon sastanka malo jasnije kako treba da izgleda dokument kojim će se definisati pravila za izbore.

“Tražili smo da nam odgovore koji su to potencijalni uslovi koje treba ispuniti da bi se razgovaralo o odlaganju izbora. Šta je to što treba da se desi, koji je to nivo organizacionih problema, epidemioloških problema ili političke saglasnosti da bi se razgovaralo o odlaganju izbora. Razgovaralo se o tome da se izbori moraju spremati kao da će se desiti 30. avgusta, da postoji neka međuvarijanta šta bi se moglo uraditi, da postoji jedna varijanta, a to je dugoročno odlaganje koja zahtijeva vanredno stanje, to su tri opcije koje trenutno postoje”, kazao je Koprivica.