Kada školsko zvono utihne

Pivljani imaju čime da se pohvale, ali iz godine u godinu sve je manje stanovnika, đaka, brakova i beba, uprkos podsticajnim mjerama da se demografska slika poboljša

10290 pregleda0 komentar(a)
: Škola “Bajo Pivljanin” u, Foto: Svetlana Mandić

Pivljani imaju čime da se pohvale - bogatom istorijom, tradicijom, kulturnim nasljeđem, raskošnom ljepotom prirode, obrazovanim ljudima. U bivšoj Jugoslaviji, Piva je bila poznata kao kraj koji je, u odnosu na broj stanovnika, dao najveći broj akademika i doktora nauka.

Međutim, ono čime Piva nažalost ne može da se pohvali je broj stanovnika. Iz godine u godinu - sve ih je manje, školske klupe su sve praznije, matičari sve manje imaju posla, a i rode zaobilaze porodilište.

Podaci Monstata svjedoče da je opština Plužine između tri popisa izgubila skoro 2.000 stanovnika. Dok ih je prema popisu iz 2011. godine bilo 3.286, skoro hiljadu više bilo ih je 2003 - 4.272, a deset godina prije toga još za hiljadu više - 5.221.

Prema podacima Monstata od 1961. do 2011. godine, iz Plužina se odselilo više od 5,8 hiljada stanovnika, a najveća migracija je zabilježena od 1971. do 1981. godine kada je broj žitelja tog grada smanjen za nešto više od 2,8 hiljada stanovnika.

Plužinsku opštinu prošle godine napustila su 54 stanovnika, dok ih se doselilo svega 13.

Tokom prvih pet mjeseci ove godine doselilo se osam stanovnika, a odselilo pet više.

Prirodni prištaj je prošle godine bio minus 31 (17 rođenih, a 48 umrlih), dok je za prva četiri mjeseca ove godine -16 (petoro rođenih, a 21 umrlo).

Prošle godine sklopljeno je deset brakova, a do kraja aprila ove godine matičar nije imao posla.

Ni prošle, ni prva četiri mjeseca ove godine, nije bilo razvoda.

Sve više praznih đačkih klupa

Migracije i starenje opštine zatvorili su mnoge škole, tako da su danas rijetka sela u kojima se čuje školsko zvono. Nekada je u Pivi, u skoro svakom selu, postojala škola, bilo kao matična ustanova ili područno odjeljenje. Danas, pored Obrazovnog centra u Plužinama, pod čijim krovom se nalaze srednja i osnovna škola koja ima osam područnih odjeljenja, postoje još škole u Stabnima, sa jednim područnim odjeljenjem, i u Donjim Breznima.

Ni podsticajne mjere nijesu pomagle da se demografska slika poboljša. U toj opštini svako prvorođeno dijete dobija 500 eura, drugo 1.000, a treće 2.000, dok nezaposlene porodilje mjesečno dobijaju naknadu od 100 eura, sve dok novorođenče na napuni dvije godine.

Učenici osnovnih škola imaju besplatne udžbenike, a prvaci dobijaju i đačke torbe.

Dok su prošle školske godine đačke torbe dobila 22 prvačića, ove godine, kako sada stvari stoje, dobiće njih 18 - 16 u plužinskom Obrazovnom centru i dvoje u OŠ “Bećko Jovović” u Stabnima.

U osnovnoj školi, koja je pod okriljem plužinskog Obrazovnog centra, prošle školske godine bilo je upisano 146 učenika (131 u matičnu školu i 15 u osam područnih odjeljenja), što je za devet manje u odnosu na godinu ranije. Broj učenika u osnovnom obrazovanju se smanjuje svake godine, pa ih je tako 2003/04. bilo 327, deset godina kasnije 198, dok će ih 2020/21. biti 143.

Tokom prošle školske godine, u osam područnih odjeljenja, Barni Do, Borkovići, Dubljevići, Goransko, Mratinje, Rudinice, Smriječno i Pišče, u prvom polugodištu je bilo 15 učenika, dok je u drugom prestalo sa radom područno odjeljenje Dubljevići, pošto su dva učenika iz tog odjeljenja nastavili školovanje u Nikšiću, zbog preseljenja roditelja.

Pored Dubljevića, ove školske godine biće zatvoreno i područno odjeljenje u Barnom Dolu jer je učenik iz tog odjeljenja završio peti razred i prelazi u matičnu školu, ali će najvjerovatnije biti otvorena područna odjeljenja u Crkvičkom Polju i Bezuju sa po jednim učenikom.

Što se tiče srednjoškolaca, prošle školske godine ih je bilo 97, dok će ih ove biti 85.

Situacija nije ništa bolja ni u osnovnim školama u Stabnima i u Donjim Breznima. Tako u školi “Bećko Jovović“ u MZ Stabna, kojoj pripada 11 sela, nastavu je prošle godine pohađalo svega osam učenika - pet u matičnoj školi i tri u područnom odjeljenju u Orahu. U matičnoj školi, koja je bila treća vaspitno-obrazovna ustanova u Pivi, osnovana 1897. godine, i gdje je 1974. samo od petog do osmog razreda bilo 120 đaka, prošle školske godine imali su po jednog učenika u trećem, petom, šestom, sedmom i osmom razredu.

Ove školske godine i matična škola i područno odjeljenje imaće po jednog prvaka.

Područno odjeljenje u Orahu ponovo je otvoreno 2018. godine zahvaljujući upornosti mještana koji su bili odlučni u nastojanju da škola, koja je zbog nedostatka đaka bila zatvorena četiri godine, ponovo počne da radi. Kako je Orah jedno od rijetkih sela u opštini Plužine koje se, za sada, ne suočava sa migracijama stanovništva, mještani su tvrdili da će gašenje škole dovesti do raseljavanja stanovništva, a podršku da škola ponovo počne sa radom dala im je i lokalna uprava koja je obezbijedila sredstva za njeno renoviranje.

Ni OŠ “Bajo Pivljanin” u Donjim Breznima ne može se pohvaliti brojnošću učenika - prošle školske godine nastavu je pohađalo njih desetoro, dok ih je prije pet decenija bilo 15 puta više. Prošle školske godine drugi, treći i osmi razred su bili bez đaka. Ove školske godine u školi, koja je sa radom počela 1898. godine, biće svega osam učenika i bez prvaka.

Prva škola u Pivi otvorena je na Goranskom 1883. godine. Danas je to područno odjeljenje sa svega četiri učenika, dok ih je samo prije desetak godina bilo skoro 30.

Škola u Goranskufoto: Svetlana Mandić

Osnovna škola na Unču, koja je zatvorena više od 20 godina, iznjedrila je, pored ostalih, i sedam doktora nauka.

Nedostaje stručni kadar, prvenstveno u područnim odjeljenjima

Iako se na evidenciji nikšićkog Biroa rada nalazi tridesetak nezaposlenih nastavnika i profesora razredne nastave, područna odjeljenja u Pivi i dalje kubure sa kadrom.

“Škola nastoji da putem konkursa obezbijedi stručnu zastupljenost nastave iz svih predmeta, jer stručan nastavni kadar daje garancije uspješne realizacije nastavno-obrazovnog procesa. No i pored toga, u osnovnom obrazovanju u predmetnoj nastavi nestručno je zastupljena nastava iz matematike, a u razrednoj nastavi nestručno je zastupljena nastava u područnim odjeljenjima Borkovići, Barni Do, Mratinje, Pišče i Dubljevići”, stoji u informaciji o stanju u plužinskom Obrazovnom centru u toku školske 2019/20.

Nastavu u pomenutim područnim odjeljenjima izvode apsolventi psihologije i razredne nastave, kao i predmetni nastavnici geografije, biologije...

I u područnom odjeljenju u Orahu nastavu izvodi profesorica geografije umjesto razredne nastave, dok u školi u Stabnima matematiku predaje diplomirani ekonomista, a stručno nije zastupljena ni nastava iz likovne i muzičke kulture.

U srednjem obrazovanju nestručno je zastupljena nastava iz matematike, fizike, filozofije i poznavanja robe.