Pojačana kontrola poštovanja mjera NKT u PG: "Građani da daju puni doprinos sprečavanju širenja koronavirusa"

Načelnik Komunalne inspekcije i član Operativnog tima za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, Branislav Radusinović je istakao da su sve službe maksimalno angažovane na terenu i pozvao sugrađane da budu odgovorni i poštuju sve preporuke i mjere koje su na snazi

8609 pregleda3 komentar(a)
Radusinović, Foto: Glavni grad Podgorica

Komunalna inspekcija vrši pojačanu kontrolu poštovanja mjera Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) na teritoriji Podgorice, a načelnik Komunalne inspekcije i član Operativnog tima za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, Branislav Radusinović je pozvao građane da budu dio tima koji će dati puni doprinos sprečavanju širenja koronavirusa, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću - PG Biro.

U saopštenju se navodi da Glavni grad Podgorica sa punom pažnjom prati epidemiološku situaciju i udruženim snagama svih službi i preduzeća djeluje u cilju sprječavanja širenja koronavirusa u Podgorici.

"Veliku ulogu u tom procesu imaju komunalne službe", istakli su iz PG biroa.

Načelnik Komunalne inspekcije i član Operativnog tima za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, Branislav Radusinović je istakao da su sve službe maksimalno angažovane na terenu i pozvao sugrađane da budu odgovorni i poštuju sve preporuke i mjere koje su na snazi.

"Komunalna inspekcija Glavnog grada je intenzivno počela sa primjenom novog Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, od 2. jula 2020. godine, a inspektori za komunalnu oblast i inspektori za turizam i ugostiteljstvo Komunalne inspekcije su svakodnevno na terenu 24 sata. Na osnovu svih dosadašnjih pokazatelja izvršili smo blizu 900 kontrola lica i poštovanje mjera Nacionalnog koordinacionog tijela od strane istih. Pored toga, izvršili smo 495 kontrola objekata, kada su u pitanju trgovinske, zanatske ili druge djelatnosti na teritoriji Podgorice. Izvršili smo i 49 kontrola saobraćaja javnog gradskog prevoza. Moramo podsjetiti naše sugrađane da sankcija za nepoštovanje mjera i nepoštovanje odredaba navedenog Zakona za fizička lica iznosi od 100 do 2.000 eura, a za pravna lica od 2.000 do 20.000 eura", istakao je Radusinović.

On je pozvao građane i apelovao da budu dio tima koji daje puni doprinos u sprečavanju širenja koronavirusa.

"Komunalna inspekcija će vam biti na raspolaganju 24 sata i u njoj ćete imati pravog partnera u borbi protiv koronavirusa", zaključio je Radusinović.

NKT je 16. jula na sjednici donijelo nove privremene mjere za Podgoricu.

Prema tim mjerama, u Podgorici je obavezno nošenje maski i u zatvorenom, ali i na otvorenom prostoru.

Mjera važi i za djecu stariju od sedam godina. Prema novim mjerama, na otvorenim javnim mjestima moguće je okupljanje do 40, a na zatvorenim do 20 lica.

Tada su korigovane i mjere za ugostitelje, pa za stolom u objektu mogu da sjede najviše dva gosta, a do četiri na terasi.

Nije dozvoljeno okupljanje za šankom.

U teretanama i fitnes centrima može da boravi jedna osoba na 10 kvadrata, ali je dozvoljen istovremeni boravak najviše 20.

U svakoj situaciji, napomenuli su tada iz NKT, obavezno je održavanje distance od dva metra i nošenje maski.

Maske su obavezne i za zaposlene i putnike u javnom prevozu, tokom prevoza zaposlenih vozilima za sopstvene potrebe, kao i za vozače i putnike u putničkom motornom vozilu, osim za članove istog domaćinstva.