Brnabić: Francuska agencija iz političkih razloga piše o Đuriću

Slučaj Ljubiše Đuriće je dospio u javnost kada je njegov sin tokom protesta u Beogradu, uživo na televiziji N1 saopštio da za njegovog oca nije bilo slobodnog respiratora, iako vlasti tvrde da respiratora ima dovoljno

6958 pregleda6 komentar(a)
Brnabić, Foto: Betaphoto

Premijerka Srbije Ana Brnabić smatra da je francuska novinska agencija - AFP (Frans Pres) iz "čisto političkih" razloga pisala o slučaju Ljubiše Đurića koji je preminuo od koronavirusa u bolnici u Zemunu.

Slučaj Ljubiše Đuriće je dospio u javnost kada je njegov sin tokom protesta u Beogradu, uživo na televiziji N1 saopštio da za njegovog oca nije bilo slobodnog respiratora, iako vlasti tvrde da respiratora ima dovoljno.

Srbijanske vlasti su žustro reagovale da to nije istinito, ali je AFP objavio bolnički izvještaj za Ljubišu Đurića gdje se vidi da je doktorka napisala da je "kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja - trenutno bez slobodnih mjesta".

Predstavnici vlasti i nadležni u KBC negiraju i tvrde da je respiratora bilo na raspolaganju, a Brnabićka je iskoristila režimsku televiziju TV Pink da sve predstavi kao napad na Srbiju.

"Ja kao predsjednica Vlade Srbije ne mogu da dopustim, kao neko ko voli Srbiju, napada na moju zemlju i neću da dopustim unižavanje Srbije", kazala je Brnabić.

Argumentacija za Brnabić je i da o slučaju piše agencija iz Francuske, za koju smatra da ima "neuporedive" rezultate u borbi protiv virusa i da Srbija ima "impresivne rezultate" u odnosu na druge evropske države.

Brnabić se požalila i da joj je bilo teško da sluša direktora zemunske bolnice kako objašnjava Đurićev slučaj "novinarima koji o tome pitaju, a nisu ljekari".

Govoreći o interesovanju novinara o stanju epidemije u Srbiji, količini medicinske opreme kojom raspolaže zemlja i o konkretnim slučajevima, Brnabić je kazala da je riječ o napadima na zdravstveni sistem Srbije, a preko toga napad na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Brnabić je ponovila da niko zaražen korona virusom u Srbiji nije umro zbog toga što nije dobio ili je čekao slobodan respirator.