Građani da se naviknu na maske, u slučaju iritacije koristiti neutralne kreme

„Šminka može da pogorša stanje. Povećava se toplota i postoji mogućnost iritacije. Savjetujem žene da ukoliko ne moraju da se šminkaju da to ne čine, a ako moraju da je koriste u najmanjoj mjeri“, naglasio je doktor Mijušković

5943 pregleda4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zbog dugotrajnog nošenja maski može doći do crvenila, peckanja i iritacije kože. U tom slučaju najbolje prvo koristiti neutralne kreme za lice, a ukoliko crvenilo ne prolazi, tada je najbolje da se javite dermatologu, rekao je gostujući u „Bojama jutra“ dermatovenerolog prof. dr Željko Mijušković.

Kako doktor ističe, građani moraju da nose maske i sa tim se moramo naučiti da živimo u narednom periodu, te savjetuje da koristimo neagresivne, blage sapune kao i noćne kreme.

„Šminka može da pogorša stanje. Povećava se toplota i postoji mogućnost iritacije. Savjetujem žene da ukoliko ne moraju da se šminkaju da to ne čine, a ako moraju da je koriste u najmanjoj mjeri“, naglasio je on.

Doktor naglašava da masku treba da nosimo pravilno tako da prekrijemo usta i nos.

„Najbolje nositi epidemiološku masku ili hirušku. Ako nije moguće, onda platnenu“, istako je dr i dodao da maske ne štite od UV zračenja.

Savjetuje da aktivnosti koje imamo a vezane su za otvoreni prostor obavimo do deset sati ujutru, a od 10 do 17h da izbjegavamo izlaganje suncu.

Opširnije u gostovanju: