Begić: Proći će još neko vrijeme dok granice ne budu otvorene

"Postoji čitav set mjera koje su propisane i za dječje igraonice, ali za razliku od vrtića u kojima djeca borave u cilju obrazovanja prije svega, a onda i vaspitanja i čuvanja - igraonice su opcione"

72398 pregleda76 komentar(a)
Begić i Radojević, Foto: PR Centar

Pomoćnik direktora KCCG-a, Nemanja Radojević na današnjem presu NKT-a rekao je da je na bolničkom liječenju u Crnoj Gori 197 pacijenata zaraženih koronavirusom.

U KCCG 29, u Baru 36, u Beranama 63, u Nikšiću 33, u Brezoviku 23, četiri u Kodri, četiri u Pljevljima i pet u stacionaru u Rožajama.

Na Infketivnoj klinici KCCG-a je 17 pacijenata i svi su stabilno. Na Internoj klinici je 11 pacijenata, do čega je jedan na mehaničkoj, a jedan na neinvazivnoj i dva na visokim dozama kiseonika preko maske. Četvoro se smatraju teškim pacijentima.

U Baru su četiri, a u Beranama sedam pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

Jedan pacijent u Kodri je na respiratoru.

Radojević je kazao da se broj hospitalizovanih lagano povećava.

Ukupno je 88 zdravstvenih radnika koji su pozitivni na koronavirus.

Pomoćnik direktora IJZ-a, Senad Begić na početku konferencije saopštio je dnevni presjek.

On je rekao da podaci objavljeni na sajtu SZO od početka dešavanja iznose 2.851, a na sajtu IJZ-a uključujući i ovaj presjek. 3.016

"Ove dvije baze podataka se u suštini nikada neće poklopiti u istom vremenskom intervalu", kazao je Begić

SZO se prijavljuju podaci po kalendarskim danima.

"Od 0:01 do 23:59 za jedan kalendarski dan, Druga stvar je što se SZO podaci prijavljuju do deset časova ujutro. Što znači da smo mi jutros podnijeli podatke zaključno za 28. jul, koje će SZO ažurirati tek otprilike u 17:15, 17:30. Postoji određeno kašnjenje zbog obrade podataka koje se vrši u Kopenghagenu, jer i kod njih mali broj ljudi vrši obradu podataka za 50 i nešto zemalja evropskog regiona SZO i postoji određeno vrijeme potrebno za prikupljanje, analizu i objavljivanje podataka i to će tako biti sve dok postoji obolijevanje ili dok mi ne pristanemo da konferencije za štampu držimo u osam ujutro. U interesu javnosti nastavićemo sa ovakvim presovima. Ali je jako bitno da je trenutno stanje baze SZO 2.851, a trenutno stanje na sajtu IJZ 3.016 od početka godine", rekao je Begić.

Rekao je da su podaci koje IJZ objavljuje na svom sajtu, u suštini podaci koje će SZO na svom sajtu imati tek za dan i po ili dva.

"Svaka država ponaosob ima legitimno pravo da odredi koja područja smatra rizičnim po zdravlje svojih građana i da ka tim državama uvede posebne mjere i restrikcije vezane za međunarodnop utovanje. Dosta se licitria sa brojem neotkrivenih restirkcija u zavisnosti od zemlje do zemlje te procjene su različite", rekao je Begić.

Kazao je da je ovaj virus došao da ostane i "on će ostati".

Na pitanje kako je moguće da su na današnji dan zatvoreni svi javni i privatni vrtići koji imaju uspostavljene procedure za postupanje u slučaju epidemije, dok se istovremeno dozvoljava boravak djece u nekontrolisanom okruženju kakve su igraonice Begić kaže:

" Mi se trudimo da stvorimo kontrolisane uslove i da razvijemo dovoljnu količinu svijesti i samosvijesti da svako treba da bude odgovoran za sopstveno zdravlje, zdravlje svoje djece, ali i zdravlje svoje okoline. Ne bih se složio da su igraonice nekontrolisane. Postoji čitav set mjera koje su propisane i za dječje igraonice, ali za razliku od vrtića u kojima djeca borave u cilju obrazovanja prije svega, a onda i vaspitanja i čuvanja - igraonice su opcione. U igraonice niko ne mora da ide. U igraonice ako roditelj vodi dijete, on mora da bude svjestan rizika kojem ga izlaže prilikom druženja sa drugom djecom i tu je takođe velika razlika. Plus druge epidemiološke razlike - počev od broja djece, koja se nalaze na jednom mjestu i njhovih drugih interkacija", rekao je Begić.

Kazao je da je rano da razmišljaju o otvaranju vrtića, jer epidemiološka situacija ukazuje da nije pravo vrijeme za to.

Pomoćnik IJZ je govorio i o tome zažto su zabranjene predstave na otvorenom.

"Scenski nastupi nerijetko uključuju i jako bliske kontakte, tako da se tokom održavanaj predstava ne može računati na adekvano držanje distance tako da postoji ozbiljan nivo epidemiološkog rizika u slučaju da je jedan od glumaca asimptomatski nosilac virusa, da on zarazi čitav kolektiv uključujući scenske radnike i sve one ljude koji pomažu u igranju predstave koje mi ne vidimo", rekao je Begić.

Kazao je da je kod stranih državljana registrovano obolijevanje, koji su u CG boravili duže vrijeme

"Nismo imali registrovano obolijevanje kod turista koji tu dolaze na sedam ili deset dana. Protokol postoji, situacije su definisane i mogu vam reći da smo mi u IJZ zadovoljni kako su neki hotelijeri ozbiljno pristupili zradi svojih protokola, gdje su otišli par koraka dalje od onoga što je od njih IJZ zahtijevao", rekao je Begić i dodao da je kod dvije osobe, koje su bili turisti u Crnoj Gori otkriven koronavirus.

O otvaranju granica sa Srbijom za stanovnike koji imaju negativan PCR test, Begić kaže:

"Ne radi se samo o otvaranju granica prema Srbiji. Radi se i o otvaranju granica prema nekim drugim državama. Mi svakodnevno pratimo epidemiološku situaciju u svijetu uključujući i naše neposredno okruženje i na osnovu metodologije koja je prezentovana javnosti trudimo se da idemo u korak sa epidemiološkom situacijom, a radimo odrđena predviđanja i spram toga da donosimo preporuke odnosno određene mjere.Obzirom na nivo obolijevanja, ali i činjenicu da se polako i evidentno vidi smanjenje broja oboljelih, kako kod nas tako i u Srbiji, čini mi se da će proći još neko vrijeme dok granice ne budu otvorene i omogućio se kakav-takav saobraćaj, razmjena ljudi, roba i usluga", dodao je Begić.

Begić kaže da su radili određene modele i da su ti rezultati ukazali da se već sada nalazimo na piku ili da je pik prošao.

"Ali više puta sam rekao - koliko modela, toliko rezultata istih modela", rekao je Begić.

Konferenciju ste mogli pratiti na portalu i TV Vijesti.