Green home: Obustaviti sve radove na Tari dok se ne utvrdi šteta i ne rastereti kanjon od štetnih sedimenata

Iz Green home-a podsjećaju da je rijeka Tara zaštićena sa šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svjetske prirodne baštine pripada i lokaciji od značaja za evropske divljači i prirodna staništa

3188 pregleda1 komentar(a)
Rijeka Tara, Foto: KOR

Iz NVO Green home su osudili posljednju devastaciju rijeke Tare, u kojoj je izlivanjem zemlje zamutila cijeli kanjon.

"Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku mjeru i rijeka odumire. Svako ko je doprinijeo ovakvoj situaciji mora odgovarati, zbog čega apelujemo na svako dalje obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta", kazali su iz ove organizacije.

Kako navode, na rijeci Tari se sada već godinama ispuštaju u uzvodnom dijelu najrazličitiji materijali, od pijeska i šljunka do zemlje, koji mijenjaju njen tok, isplićavaju korito i zatrpavaju najvrjednija staništa, te onemogućavaju dalji opstanak vodenih organizama, a među najosjetljivijim mladice, kao ugrožene i zaštićene vrste. Oni objašnjavaju da Rijeka Tara pripada jednom od pet ključnih lokacija za ovu migratornu vrstu, koja je, kako ističu,. desetkovana već kontinuiranim uzvodnim promjenama vodotoka, uzrokovanih gradnjom autoputa, prilaznih i regionalnih puteva.

"Rigorozni plan očuvanja mladice se ne sporovodi kao ni stroge mjere zaštite životne sredine od negativnih uticaja prouzrokovanih gradnjom autoputa što su ključne preporuke UNESCO misije i poslednjeg izvještaja. Iz ovog razloga Green Home je uputila inicijativu misiji UNESCO da preispita ovaj nesretni događaj, te će pokrenuti žalbu za otvaranje slučaja, zbog kontinuiranih devastacija ove rijeke, ispred Stalnog komiteta Bernske konvencije u Savjetu Evrope", navodi se u saopšetnju.

Iz Green home-a podsjećaju da je rijeka Tara zaštićena sa šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svjetske prirodne baštine pripada i lokaciji od značaja za evropske divljači i prirodna staništa.