Dikiću i porodici prijete zbog iskaza

Dikić je na meti pritvorenika od kada je promijenio iskaz. Dobacuju mu da je špijun i vrijeđaju ga

65 pregleda55 komentar(a)
Bratislav Dikić

Optuženi za pokušaj terorizma, Bratislav Dikić, prijavio je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) da on i njegova porodica dobijaju indirektne prijetnje od kada je u sudnici Višeg suda djelimično promijenio iskaz, potvrdili su “Vijestima” izvori upoznati sa tim događajem.

Dikić se 26. januara u sudnici Višeg suda, 15 mjeseci nakon što je uhapšen u Podgorici, sjetio da mu je svjedok saradnik Saša Sinđelić pominjao nasilan ulazak u Skupštinu i predlagao mu sastanak sa liderima opozicije.

“Dikić je, na njegov zahtjev, doveden u SDT i tužiocu je ispričao da on i njegova familija dobijaju prijetnje i da se plaši za svoju i sigurnost svojih najmilijih”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Nezvanični izvori iz spuškog zatvora ispričali su da se Dikić našao na meti pritvorenika od kada je promijenio iskaz. Navodno, oni mu u Istražnom zatvoru dobacuju da je špijun i vrijeđaju ga.

“Vijesti” saznaju da je nekadašnji komandant srpske Žandarmerije juče iz zatvorske ćelije odvođen na pregled u Klinički centar. U međuvremenu je od Višeg suda tražio je da mu ukine pritvor.

Njegov branilac, advokat Dušan Jovović, “Vijestima” je kazao da je zahtjev obrazložio lošim zdravstvenim stanjem Dikićem. Jovović je rekao da su on i njegov klijent zahtjev predali jer smatraju da je Dikiću neophodno ukinuti pritvor da bi mogao da sa liječi. Predložili su Višem sudu da mu pritvor, u kom je od oktobra 2016. godine, bude zamijenjen nekom drugom mjerom.

Savjetnica za odnose s javnošću podgoričkog Višeg suda, Aida Muzurović, potvrdila je da je predlog dostavljen sudu, objasnivši da će o njemu odlučivati vanraspravno vijeće.

“Vijesti” saznaju da se SDT, upravo zbog lošeg Dikićevog zdravstvenog stanja, neće protiviti njegovom zahtjevu da se u nastavku postupka brani sa slobode.

Nastavak suđenja optuženima za pokušaj terorizma zakazan je za danas. Izvor “Vijesti” upućen u taj postupak kazao je da će sutkinja Suzana Mugoša tražiti objašnjenje Dikićeve izjave date 26. januara, jer se ona razlikuje od njegove odbrane iznijete ranije u sudnici. Dikić je tog dana, komentarišući Sinđelićev iskaz, priznao da je znao za plan lidera crnogorske opozicije da nasilno uđu u Skupštinu u noći parlamentarnih izbora 2016. godine. Tvrdio je i da mu je svjedok saradnik rekao da 15. ili 16. oktobra 2016. treba da se vide sa liderima opozicije, ali da se ne sjeća da mu je pominjao imena političkih organizacija.

Dan nakon što je braniocima po izboru, advokatima Goranu Petronijeviću i Milanu Petroviću otkazao punomoć, sjetio se da mu je Sinđelić na trećem sastanku pričao o zauzimanju Skupštine nakon protesta protiv NATO-a, koji će se održati 16. oktobra nakon izbora.

Rekao je da mu tog dana Sinđelić nije pominjao ko su lideri opozicije, ali da mu je Demokratski front pomenuo Mirko Paja Velimirović, neposredno prije hapšenja 15. oktobra 2016, kada mu je predao mobilni telefon.

Dikić je ranije tvrdio da je u Crnu Goru došao zbog liječenja u manastiru Ostrog, ali i da provede vikend u Budvi sa prijateljicom, optuženom Kristinom Hristić.

Prema ranijim saznanjima “Vijesti” Dikić se gotovo mjesec žalio da više ne može da izdrži u ćeliji, u kojoj je sam od kada mu je određen pritvor u oktobru 2016. godine.

Navodno, zbog toga su i nastale razmirice između optuženog za pokušaj terorizma i njegovih branioca Petronijevića i Petrovića, od kojih je tražio da što prije izađe iz spuškog zatvora, ali i da mu “ukinu” optužbe za pokušaj terorizma.

Izvori “Vijesti” uključeni u taj sudski predmet, tvrde da su nesuglasice između Dikića i njegovih branioca kulminirale sredinom prošle sedmice, zbog odluke optuženog da prizna učešće u organizaciji državnog udara, kako bi sebi olakšao položaj.

Formalno, Dikić sada ne može da sklopi nagodbu sa sudom, jer je to mogao učiniti samo do glavnog pretresa. Može promijeniti iskaz i priznati da je član kriminalne grupe.