Predsjednik Turkmenistana napisao knjigu o duhovnim vrijednostima nacije

Državni mediji su prenijeli da knjiga govori o "mudroj tradiciji nacije" Turkmenistana i njenom "pohvalnom nastavku u savremenom svijetu"

4574 pregleda3 komentar(a)
Gurbanguli Berdimuhamedov, Foto: REUTERS

Autoritarni predsednik Turkmenistana, Gurbanguli Berdimuhamedov, napisao je knjigu o duhovnim vrijednostima svoje zemlje i na taj način slijedi svog prethodnika, pod čijom je vladavinom čitanje takvog štiva bilo obavezno.

Berdimuhamedov (63) je, u tradicionalnoj nošnji na nacionalnoj televiziji, listao u svojoj kancelariji tek objavljenu knjigu "Duhovni svijet Turkmena", čiji je autor.

Državni mediji su prenijeli da knjiga govori o "mudroj tradiciji nacije" Turkmenistana i njenom "pohvalnom nastavku u savremenom svijetu", piše N1.

Predsjednik Turkmenistana, stomatolog po struci, već je napisao nekoliko knjiga - o konjima, ljekovitim biljkama i dobrim svojstvima konzumiranja čaja.

Njegov prethodnik Saparmurat Nijazov, koji je preminuo 2006. godine, napisao je knjigu "Ruhnama" (Knjiga o duši), koja je postala nezaobilazno i obavezno štivo u toj zemlji u kojoj se gaji kult ličnosti.

Poznavanje djelova te knjige obavezno je čak i za polaganje vozačkog ispita i dobijanje dozvole.