Darko Saveljić pokrenuo akciju: Da se Slavki Adžović napravi štala

“Ovo je jedna od najtoplijih motivacionih priča koje sam čitao u ovoj godini i hvala ‘Vijestima’ na tome. Slavku ne znam, ali se iz svake njene izjave vidi da je borac, da ne odustaje"

24977 pregleda33 komentar(a)
Pomoć bi joj puno značila: Slavka Adžović, Foto: Svetlana Mandić

Priča o Slavki Adžović, vjerovatno jedinoj Romkinji na ovim prostorima, koja se bavi stočarstvom iako nema ni pedalj zemlje, ali ni štalu, jer joj je prethodna izgorjela, naišla je na veliki odjek javnosti.

Darko Saveljić, vlasnik Farme magaraca u Martinićima, dirnut, ali i oduševljen Slavkinom upornošću, pokrenuo je akciju da se Slavki napravi štala.

“Ovo je jedna od najtoplijih motivacionih priča koje sam čitao u ovoj godini i hvala ‘Vijestima’ na tome. Slavku ne znam, ali se iz svake njene izjave vidi da je borac, da ne odustaje. Ne mogu da zamislim koliko joj je teško u sredini u kojoj živi, bez pomoći od svojih sunarodnika i komšija. Slavka, heroina, ne traži milostinju. Ona živi od svog rada. Sigurno nije čula za Agrobudžet, niti joj je iko pomogao da se registruje ili konkuriše za sredstva. Zato, najmanje što možemo da učinimo je da se okupimo i napravimo joj štalu za stoku. Od Farme magaraca Martinići i njenih prijatelja već ima 2000 eura”, kazao je Saveljić.

Kako je kazao, pristaje da muzu i prodaju mlijeko do jeseni, samo da joj pomognu. Pozvao je sve koji mogu da pomognu, da se jave.

“Pošto imam puno posla, najradije bih da se nađe neko ko bi taj posao transparentno i do kraja izveo pošteno, a mi da pomognemo u novcu ili radom, kako ko može. Koliko smo samo puta dali novac za stvari koje nam ne trebaju ili ih ostavili u kafani na ljude koje ujutro nijesmo poznavali. A koliko sam samo života, ispraznih i nesrećnih upoznao, a koji imaju mnogo ali ne daju, o tome da vam ne pričam. Slavka nije svjesna svoje sreće”, poručio je Saveljić.

Slavka nije krila oduševljenje kada je saznala za Saveljićevu ideju i mogućnost da do jeseni, kada se vrati sa Krnova, gdje izdiže sa stokom, dobije štalu.

“Bog im svima dobro dao. Ne znam kako tom čovjeku i ostalima da se odužim. Oni i ne znaju koliko bi me usrećili i šta bi to za mene značilo. Boli me što za stoku ne mogu da obezbijedim dobre uslove, da napravim štalu, jer ako imaš stoku treba o njima voditi računa kako treba”, kazala je Slavka.

Podsjetila je da je, nakon što joj je izgorjela štala, uspjela da izlije temelj za novu i da je na tome stala.

“Izlila sam temelj 20 sa sedam metara i na tome stala. Nabavila sam i nešto malo blokova i kako nijesam imala sredstava da kupim sav materijal, da platim majstore, ništa nijesam radila. Još jednom bih da se zahvalim ‘Vijestima’ i tim dobrim ljudima, pa dako i ja nekada budem mogla svima da se odužim”, poručila je Slavka.