Čin izdaje, cinično iskorištavanje palestinskog pitanja kao pokrića za izdaju Jerusalima i prava palestinskog naroda

Palestinsko rukovodstvo smatra ovaj čin razornim udarcem Arapskoj mirovnoj inicijativi, rezolucijama Arapskog i Islamskog samita i međunarodnom pravu. To je takođe i napad na palestinski narod i izdaja njegovog prava na nezavisnu palestinsku državu na granicama od 4. juna 1967. godine, uključujući Jerusalim i palestinska sveta mjesta

4635 pregleda1 komentar(a)
Foto: ambasada Palestine

Palestinsko rukovodstvo javno osuđuje i odbacuje šokantnu deklaraciju Izraela, SAD-a i UAE-a o punoj normalizaciji odnosa između izraelske okupatorske države i Ujedinjenih Arapskih Emirata u zamjenu za u najmanju ruku nejasnu tvrdnju u vezi sa privremenom suspenzijom plana o aneksaciji palestinske teritorije i proširenja tzv. izraelskog suvereniteta nad njom. Ova deklaracija dolazi u sred izraelskih aktivnosti na utvrđenju okupacije, aneksiranju palestinske teritorije i skrnavljenju svetih mjesta, uključujući i najviše pogođeni kompleks Al Aksa džamije, saopšteno je iz palestinske ambasade u Podgorici.

Palestinsko rukovodstvo smatra ovaj čin razornim udarcem Arapskoj mirovnoj inicijativi, rezolucijama Arapskog i Islamskog samita i međunarodnom pravu. To je takođe i napad na palestinski narod i izdaja njegovog prava na nezavisnu palestinsku državu na granicama od 4. juna 1967. godine, uključujući Jerusalim i palestinska sveta mjesta.

Štaviše, palestinsko rukovodstvo odbacuje ovaj čin od strane Ujedinjenih Arapskih Emirata i smatra ga činom izdaje Jerusalima, Al Akse i palestinskog pitanja ekvivalentnim priznavanju Jerusalima kao „glavnog grada“ Izraela.

Rukovodstvo Palestine poziva UAE da odmah povuče svoju sramotnu deklaraciju. Ono takođe odbacuje lažnu tzv. suspenziju izraelske aneksacije u zamjenu za normalizaciju sa Emiratima i ciničnu upotrebu palestinskog pitanja kao pokriće za svoj čin. U vezi sa ovim, palestinsko rukovodstvo upozorava svoju arapsku braću da ne podliježu američkom pritisku niti prate primjer Emirata u bezrazložnoj i nepozvanoj normalizaciji odnosa sa Izraelom, okupatorskom silom, na račun palestinskih prava.

Rukovodstvo dalje naglašava da niti Ujedinjeni Arapski Emirati niti bilo ko drugi ima pravo da govori u ime palestinskog naroda. Palestinsko rukovodstvo ne prihvata nikakvo miješanje sa strane a naročito ne donošenje odluka u njegovo ime u vezi sa palestinskim nacionalnim pravima.

Palestinsko rukovodstvo naglašava da je Palestinska oslobodilačka organizacija jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda, i da palestinski narod stoji čvrsto uz svoje rukovodstvo, na čelu sa predsjednikom Mahmudom Abasom, u suočavanju sa ovom podmuklom trostranom deklaracijom.

U suprotstavljanju ovom opasnom razvoju situacije, palestinsko rukovodstvo poziva na organizaciju hitnih sastanaka Arapske lige i Organizacije islamske saradnje kako bi se osudila i odbacila ova deklaracija.

Palestinsko rukovodstvo takođe poziva međunarodnu zajednicu da primijeni međunarodno pravo i rezolucije koji su osnova za razrješenje palestinsko-izraelskog konflikta. Rukovodstvo takođe potvrđuje da će mir biti postignut jedino potpunim okončanjem izraelske okupacije nad teritorijom Palestine. Palestina je usljed ovog čina povukla svog ambasadora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.