Nimanbegu: DPS kupuje glasove u Ulcinju, i ministri uključeni u posao

"Nama ne treba Ulcinj, gdje će se naši građani osjećati neslobodno, korumpirano, te gdje će glas dati zbog ličnih interesa. Mi želimo društvo jednakih šansi u zapošljavanju, gdje će životni uslovi biti jednaki za sve, bez razlike na partijsku pripadnost"

68741 pregleda136 komentar(a)
Genci Nimanbegu, Foto: Samir Adrović

Potpredsjednik Force Genci Nimanbegu optužio je vodeće finkcionere ulcinjskog DPS-a, predsjednika Opštine Ljora Nrekića i sekretara za budžet i finanasije i predsjednika OO DPS Seada Osmanovića, da na nepošten način vrše pritisak na glasače uoči izbora zakazanih za 30.avgust.

On je na današnoj konferenciji za novinare kazao "da su obećanja za zapošljavanje kao nagrada za glas, koruptivna i krivična djela koja će imati i sudski epilog“.

"Pojave oko sakupljanja glasova koje se dešavaju u Opštini Ulcinj od vlasti, a osobito od glavnih ličnosti DPS-a u Ulcinju, nedostojne su“, kazao je Nimanbegu.

Forca u Ulcinju vrši vlast zajedno sa DPS, DP, DUA, SD i BS, kao i na džavnom nivou.

"Nama ne treba Ulcinj, gdje će se naši građani osjećati neslobodno, korumpirano, te gdje će glas dati zbog ličnih interesa. Mi želimo društvo jednakih šansi u zapošljavanju, gdje će životni uslovi biti jednaki za sve, bez razlike na partijsku pripadnost. Zato se obraćam državnim institucijama i međunarodnim posmatračima da isprate te pojave i da preuzmu potrebne korake, kako bi se stalo na put ovoj anomaliji.“, kazao je Nimanbegu.

Naveo je "da DPS u Ulcinju sa dva svoja glavna eksponenta, predsjednikom Opštine i predsjednikom OO, a istovremeno i sa sekretarijatom za budžet i finansije, djeluje u pravcu političke korupcije, obećavajući i vršeći zapošljavanja kako bi osigurali glasove".

Ulcinjsko tužilaštvo već odavno formiralo je predmet oko partijskog zapošljavanja u gradu. Nrekić je u intervjuu Vijestima prije par mjeseci priznao da postoji partijsko zapošljavanje i da DPS „završava kao i drugi“. Nakon nevještih demanta na portalima bliskim DPS, prvi čovjek ulcinjske Opštine potvrdio je to i direktno u emisiji Reflektor na TV Vijesti.

"U funkciji kupovine glasova za izbore 30. avgusta postavili su se i pojedini ministri odgovorni za politiku DPS-a u Ulcinju. I na taj način, osim borbe klanova i njihovih ličnih ambicija, u opštini se vrši partijsko zapošljavanje. Potpisuju se ugovori o radnom odnosu i ugovori o radu uz obećanje zapošljavanja u Ulcinju i Podgorici. Tako, sekretar za finansije, ne radi u svojoj kancelariji, već u kancelariji DPS-a, gdje ga opslužuju radnici, koji se isplaćuju iz budžeta Opštine", kazao je Nimnabegu.

Podsjetio je da je 30. juna Opština imala 152 zaposlena radnika, 29 zaposlenih funkcionera po mandatu i 91. zaposlenog po ugovoru.

"Samo pola godine ranije, 31.12.2019, imali smo 55 zaposlenih po ugovoru. Proizilazi da je za to vrijeme zaposleno po ugovoru 36 radnika. Sve ovo naslanjajući se na odluku br. 03-292/2019-2 Sekretarijata za Upravu i društvene djelatnosti. od 15. jula ove godine“, kazao je Nimanabegu.

Dodao je da stoga nije čudno, da Sekretarijat za budžet i finansije nije u zakonskom roku predao predsjedniku Skupštine Ulcinj Izvještaj o završnom računu za prošlu godinu niti je predložio rebalans budžeta za ovu godinu u zakonskom roku.

"Drugi dio zaposlenih je na ugovor o radu, a o njihovom broju se ne mogu dobiti službene informacije. Ali možemo zaključiti da se broj zaposlenih po ugovoru približava broju stalno zaposlenih. U isto vrijeme, na terenu se nastavlja sa obećanjima o zaposlenju i broj obećanja po informacijama sa terena, dostižej hiljadu, za radna mjesta koja ne postoje", kazao je Nimanbegu.