Medojević: Vesela Vlada Crne Gore još uvijek ne razumije razmjere globalnih promjena, naći će se zatečena

Kako je kazao Medojević, ponovo treba osnovati Državne Robne rezerve koje će biti garant snadbjevenosti tržišta osnovnim robama i proizvodima

9745 pregleda14 komentar(a)
Medojević, Foto: Boris Pejović

Lider Pokreta za promjene, Nebojša Medojević, kazao je da su proizvodnja hrane i smanjenje zavisnosti od uvoza trenutno prioriteti ekonomske politike Crne Gore.

"Nije normalno da Crna Gora pored mora, jezera i rijeka, uvozi ribu i morske plodove za 14 miliona eura. Nije normalno da pored tolikih pašnjaka i katuna, Crna Gora uvozi preko 25 miliona eura žive stoke, preko 80 miliona eura mesa, preko 45 miliona eura mlijeka i mliječnih proizvoda. Uvozimo još i preko 27 miliona eura prerađevina od mesa. I pored ovoliko plodne zemlje, vode i sunca, uvozimo preko 21 milion eura povrća i preko 30 miliona eura voća", kazao je Medojević i dodao da je pandemija koronavirusa radikalno promijenila prioritete ekonomske politike.

Medojević ističe da je "globalizam mrtav", te da se globalna trgovina drastično mijenja, a da cijene hrane rastu.

Kako je kazao, ozbiljne i patriotske Vlade iz temelja mijenjaju prioritete svojih ekonomskih politika, usljed čega, kako dodaje, samodovoljnost i obezbjeđivanje dovoljnih količina hrane, energije, ljekova i medicinskih sredstava postaju prioritet.

"Vesela Vlada Crne Gore još uvijek ne razumije razmjere globalnih promjena i opet ce se naći zatečena. Novac koji se ulaže u besmislene i megalomanske projekte u građevinarstvu, od kojih korist imaju samo DPS tajkuni i njihovi korumpirani partneri u vlasti, odmah treba preusmjeriti u podršku proizvođacima hrane", navodi se u saopštenju Medojevića.

Kako se napominje, prvi zadatak Vlade mora biti "smanjenje zavisnosti od uvoza hrane i povećavanje domaće proizvodnje".

"Država mora da otkupi sve tržišne viškove i da garantuje fer cijenu koja pokriva troškove proizvodnje i obezbjeđuje razuman profit. Viškove hrane će otkupljivati Državni holding za hranu. Agrobanka ce obezbjeđivati kreditne linije za povoljno finansiranje proizvodnje", objašnjava se u saopštenju.

Kako se dodaje, ponovo treba osnovati Državne Robne rezerve koje će biti garant snadbjevenosti tržišta osnovnim robama i proizvodima.

"Za najsiromašnije sugrađane podijeliti besplatne bonove za hranu i finansijski podržati narodne kuhinje. Niko u Crnoj Gori ne smije biti gladan i prepušten sam sebi. To je obaveza države. Zato se već decenijama zalažem da se pogubni neoliberalni fašizam zamijeni konceptom države blagostanje gdje će država biti regulator tržišta, ali i aktivni učesnik kada dođe do poremećaja i nevolja. Privatni tajkunski kapital se pokazao u Crnoj Gori, zainteresovan samo za pljačku države i građana i za zavlačenje ruku u državnu kasu. Vrijeme je za promjene za budućnost Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Medojevića.