Krivokapić: Ovdje ne postoji nikakva prosrpska opcija

"Ko je mogao da spriječi slobodu našeg dolaska na moleban? To je direktno ugrožavanje slobode kretanja, slobode vjeroispovijesti... ugrozili su i bezbjednost saobraćaja jer su obezbijedili saobraćaj na jednoj traci", kazao je Krivokapić

264360 pregleda323 komentar(a)
Krivokapić ispred Hrama, Foto: Savo Prelević

Odgovornost za večerašnje blokade puteva treba da snose ministar unutrašnjih poslova i direktor policije, ali i oni koji brane Ustav, jer su ugrožena naša Ustavom zagarantovana prava, poručio je nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić večeras ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici.

Policija je večeras nešto prije 21 sat, nakon više sati, odblokirala put od Bioča ka Podgorici, nakon čega se Krivokapić sa okupljenim građanima, koji protestuju zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, uputio ka Podgorici.

"Oni su pokušali da spriječe da dođem na vrijeme i održim govor ovdje. Spriječili su auto-litije i desile su se litije i obnovile ono što oni nisu očekivali. Ne možemo da se ne zapitamo zbog čega se to desilo. Ko je to naredio, zašto smo zaustavljeni u slobodnoj Crnoj Gori? Ko je mogao da spriječi slobodu našeg dolaska na moleban? To je direktno ugrožavanje slobode kretanja, slobode vjeroispovijesti... ugrozili su i bezbjednost saobraćaja jer su obezbijedili saobraćaj na jednoj traci", kazao je Krivokapić.

Poručio je i da nije kriv "naš brat policajac". "Kriv je onaj ko je naredio i ko je potpisao ili usmeno naredio njima da to rade. Ne može Crna Gora tako da živi, Crna Gora je Crna Gora pravde", kazao je on.

Sa večerašnjeg skupa ispred Hramafoto: Savo Prelević

Krivokapić je ocijenio da je pobjeda opozicije na predstojećim izborima sada već izvjesna.

"Ovdje ne postoji nikakva prosrpska opcija", poručio je on, kazavši da je izborna lista na čijem je čelu "usmjerena za budućnost svih građana Crne Gore".

"Mi smo čekali 30 godina i dočekaćemo i taj 30. avgust jer je to dan naše pobjede", poručio je Krivokapić.

On je kazao da su tokom današnjih događaja privedene četiri osobe.

"Oni su četvoricu naše braće priveli da bi nas zaplašili. Plaše nas i tim dočekom na Biočama, ali su dobili to što zaslužuju, poraženi su još jednom. Oni su nam nudili da se odvojimo naroda. Kakva bismo to vlast buduća bili kad bismo se odvojili od naroda? Mi smo bili sa vama, ne zbog nas, nego zbog vas i tako ćemo ubuduće raditi", poručio je Krivokapić.

On je na kraju ispred Hrama zamolio građane, kojih je bilo više stotina, da se mirno raziđu i završio obraćanje čitanjem molitve Oče naš.

Građani su, nakon što je odblokiran put ka Podgorici, oko 22.40 sati stigli kod Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Uz Krivokapića, na čelu protestne kolone su bili i kandidati za poslanike Jovan Vučurović, Marko Milačić i Marko Kovačević.

Okupljeni su ulicama skandirali "Ne damo svetinje", "Evo nas, stigli smo svetinje da branimo", "Nema Mila, nema Tita, sad se ođe Đedo pita" i "Nek' se čuje do nebesa, nema više DPS-a".

Ispred Hrama su bila i vozila sa trobojkama.

Policija je ranije blokirala saobraćaj na izlazu iz glavnog grada, na magistrali kod pumpe na Smokovcu, i tri sata nije bilo dozvoljeno ni da se izađe iz grada, ni da se uđe u Podgoricu.

FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković

Reporteri Vijesti su se prethodno uvjerili da saobraćaja nije bilo u dužini od šest kilometara od pumpe na Smokovcu do Bioča, gdje je bio blokiran put.

Nakon više sati je odblokiran i put od Nikšića ka Podgorici, kod tunela Budoš. Kolona automobila je bila duga više kilometara.

Krivokapić je tokom blokade puta kod Bioča tražio od policije da okupljene pusti da prođu.

"Recite vašim šefovima da znaju kako treba da se ponaša prema narodu, mi nismo građani drugog reda", kazao je Krivokapić. On je rekao da smatra da su naređenja koja su policajci dobili pogrešna i "pogrešna naređenja nikoga ne obavezuju, pa ni vas".

Krivokapićfoto: Luka Zeković

Krivokapić od policije tražio pisani nalog zašto je blokiran put i zašto mu se ne dozvoljava da prođe zajedno s narodom.

"Ja neću da se odvojim od naroda, ovi su se svi odvojili, a ja neću", kazao je on.

"Mi ćemo ovdje da ostanemo koliko god treba, pa ako hoće, nek nas zgaze", rekao je on tad.

Krivokapić je tada kazao da im je rečeno da mogu pješke da nastave, ali da prethodno propisno parkiraju svoja vozila negdje, što, kako kaže, nije moguće jer su na magistrali.

"Nalazimo se u nekom čepu, vidjećemo ko će ga otčepiti", rekao je on.

Krivokapić je zamolio da se javnost upozna sa tim da je među onima koji je zabranjen prolaz i dvoje sa stentovima i petoro djece.

Reporterima Vijesti policija je ranije saopštila da je saobraćaj blokiran "zbog prepreke na putu" i da drugo objašnjenje nemaju.

Kolona od više stotina vozila preusmjerena je i iz Golubovaca kroz zetska sela ka Podgorici.

Građani koji su se javili Vijestima tvrde da je jedino objašnjenje koje su dobili od policije - da ne čekaju.

Protest u Podgorici

U glavnom gradu je večeras održana auto-litija, na kojoj su učestvovali građani koji protestuju protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Plato ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja bio je popunjen vozilima, a bilo je prisutno i više stotina građana.

Okupljeni su pjevali "Ne damo svetinje" i skandirali "Milo, lopove".

FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković
FOTO: Luka Zeković

Građani su se nakon molebana u Hramu krenuli u protestnu šetnju gradskim ulicama, nakon čega su krenuli ka Biočama, kako bi se susreli sa kolonom koja je krenula ka Podgorici.

Večeras u Podgoricifoto: Čitalac Vijesti

Prema aktuelnim mjerama, usvojenim u cilju sprječavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori, javna okupljanja se ograničavaju na maksimalno 40 osoba na otvorenim javnim mjestima, a na 20 osoba u zatvorenim, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenom obavezno je na cijeloj teritoriji Crne Gore, uključujući i djecu stariju od sedam godina, osim na plažama i u nacionalnim parkovima pod uslovom pridržavanja fizičke distance i ranije propisanih mjera.

Dvojica privedena u Golubovcima

Više sagovornika je kazalo tokom popodneva Vijestima da policija navodno ne dozvoljava građanima drugih opština da uđu u Glavni grad.

Iz te bezbjednosne institucije, međutim, nijesu objasnili da li to rade i zbog čega.

"Policija preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti na više lokacija u Podgorici", kazali su.

Policija je oko 18 časova na kružnom toku kod KIPS-a pustila ka Podgorici kolonu od više desetina vozila, koja učestvuju u auto-litiji.

Ispred kolone su bili inspektori kriminaličke policije i jedno vozilo Specijalne jedinice policije, a u vozilima su se mogle vidjeti crkvene zastave, trobojke, državne zastave Crne Gore, kao i zastava Srbije.

Jedan muškarac je priveden kod kružnog toka u Golubovcima i on je, dok su ga uvodili u maricu, prijetio policajcima.

Danas u Golubovcimafoto: Jelena Jovanović

Policija je privela i Momčila Kukuličića, bivšeg odbornika Nove srpske demokratije u Golubovcima, kog su izveli iz automobila kojim je iz Zete krenuo ka Podgorici.

Nakon žustre rasprave, policajac je suprugu Kukuličića obavijestio da može nastaviti ka Podgorici. Ona je od policije tražila da pođe do Centra bezbjednosti kako bi sačekala supruga.

Policajci su pregledali pojedine automobile, ali i provjeravali vozače.

"Rekli su nam samo - danas ne možete u Podgoricu"

Dejan Tomović koji radi u barskom hramu Svetog Jovana Vladimira se javio "Vijestima" i kazao da mu nije dozvoljeno da ode u hram u Podgorici.

"Nije nam dozvoljeno da iz Bara odemo u Podgoricu, policija nas je vratila bez ikakvog obrazloženja. Rekli su nam samo - danas ne možete u Podgoricu. Tražili smo pisano obrazloženje, rekli su nam da nemaju. U životu nisam doživio takvu neprijatnost", kazao je Tomović.

Više ljudi iz Bara takođe se javilo "Vijestima", kazavši da im je rečeno da se moraju vratiti, a da pisano obrazloženje potraže u Centru bezbjednosti Bar.

Kilometarske kolone kod Budoša

Kod tunela Budoš su večeras duge kolone, a policija je pregledala vozila. Pojedini građani krenuli su alternativnim putem preko Pandurice. Kako je Vijestima rečeno, policija pojedine građane kontroliše, a druge ne.

Službenici Uprave policije od ranog jutra dežuraju na više punktova u Podgorici očekujući veliki priliv građana na današnjoj centralnoj auto-litiji.

"Vijestima" je u policiji ranije danas rečeno da su to "redovne aktivnosti", te da se sve čini kako bi se obezbijedilo da u miru prođe večerašnji skup.

Na punktovima sa svih ulaza u gradu policija dežura u policijskim automobilima, ali i maricama...

Procjena policije je da je obezbjeđenje večerašnje auto-litije iz svih gradova Crne Gore bezbjednosni rizik, zbog čega je pojačan broj policije u Glavnom gradu.