Marović: Predizborna kampanja negativna

Marović smatra da se nije promijenilo agitovanje na terenu, razni pritisci na birače, odsustvo reakcije ili usporeno reagovanje Agencije za sprječavanje korupcije i drugih državnih organa na navode o zloupotrebama

16534 pregleda8 komentar(a)
Marović, Foto: Zoran Đurić
23.08.2020. 14:46h

Predizborna kampanja u Crnoj Gori negativna, a identitetska pitanja su najzastupljenija tema u medijskim objavama partija, ocijenila je izvršna direktorica Politikon mreže Jovana Marović.

Ona je kazala da političke partije u Crnoj Gori, "iznova padaju" na testu zrelosti.

“Predizborna kampanja je negativna i nema govora o fer političkoj utakmici", rekla je Marović ageniciji MINA.

Ona je kazala da je intenzivno korišćenje društvenih mreža karakteristika ove kampanje i da je to najlakši i najkorišćeniji instrument za slanje negativnih poruka.

Marović smatra da se nije promijenilo agitovanje na terenu, razni pritisci na birače, odsustvo reakcije ili usporeno reagovanje Agencije za sprječavanje korupcije i drugih državnih organa na navode o zloupotrebama.

„Ova kampanja se može okarakterisati kao negativna. Opozicija velikim dijelom vodi negativnu kampanju, u čijem središtu je kritika vlasti. Demokratska partija socijalista (DPS) je jedina od svih partija i koalicija imala više negativnih nego pozitivnih ili neutralnih medijskih objava, kako je pokazalo istraživanje Centra za građansko obrazovanje”, rekla je Marović.

Kao je navela, identitetska pitanja su najzastupljenija tema u medijskim objavama partija, što potvrđuje, kako je navela, da se suštinski ova kampanja bitno ne razlikuje od prethodnih.

To je, smatra ona, najbolji indikator manjkavosti programa političkih partija koje ne mogu u prvi plan da stave viziju bolje Crne Gore niti da ponude rješenja za nju.

"Insistiranje na identitetskim pitanjima nije adekvatan odgovor na loše stanje u zemlji, niti bi građani 30 godina od uspostavljanja višepartijskog sistema trebalo da svoj izbor zasnivaju na njima”, rekla je Marović.

Ona je navale da od usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovjesti DPS igra na kartu ugrožavanja vrijednosti na kojima počiva Crna Gora.

"DPS ističe da su ovi izbori ponovni referendum koji treba da učvrsti stubove nezavisne i prozapadne države. Ne treba posebno naglašavati da su takve poruke kontraproduktivne, na duže staze doprinose tenzijama, i dalje polarizuju ionako duboko podijeljeno društvo po mnogim pitanjima”, kazala je Marović.

Ona je ocijenila da i opozicija doprinosi tenzijama i podjelama.

“Bitan dio kampanje koalicije “Za budućnost Crne Gore” predstavljaju kontroverze u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti što utiče na nacionalne i vjerske osjećaje građana koje stavljaju u prvi plan. Stoga je odgovornost za produbljivanje podjela i na ovoj koaliciji, odnosno prvenstveno Demokratskom frontu (DF)”, zaključila je Marović.