E-prodavnica ručnih radova kreativaca sa invaliditetom

Udruženje multiple skleroze pokreće platformu kreativniosi.com, otvoren poziv za sve koji crtaju, pletu, šiju, izrađuju suvenire...

5201 pregleda0 komentar(a)
Sa izložbe u KIC-u “Budo Tomović”: Sekulićeva (lijevo), Pavićevićeva i Nikolićeva (desno), Foto: Privatna arhiva

Za skoro 500 članova Udruženja multiple skleroze, ali i druge osobe sa invaliditetom koje se bave ručnim radom, od nedavno je na raspolaganju internet servis kreativniosi.com, putem kojeg će moći da ponude svoje proizvode.

Andrijana Nikolić iz Udruženja multiple skleroze kazala je “Vijestima” da je platforma nastala neplanirano, kao kruna umjetničkih radionica koje su ranije, uz podršku Ministarstva kulture, realizovali za žene sa invaliditetom.

“Okupili smo zainteresovane članice i otpočeli sa realizacijom radionica slikarstva, heklanja i pletenja, šivenja, izrade suvenira od različitih materijala, do dekupaža i izrade ukrasnog asesoara. Koristeći se kombinovanim tehnikama otkrivali smo draži kreativnog stvaranja, pa su u našim radionicama osvanule inovativne umjetnine od silikona uz dodavanje prirodnih materijala zrnaca kafe i bibera”, ispričala je Nikolićeva.

Organizovane su i tri prodajne izložbe, ali je ostalo mnogo proizvoda koje su bili voljni da ponude dalje tržištu.

Svjesna da pandemija može da traje, ali i da osobe sa multipla sklerozom imaju osjetljiv imuni sistem, Nikolićeva se odlučila za kreiranje onlajn servisa, pa sada sve što kreativci naprave, može da bude i predstavljeno i ponuđeno za kupovinu.

“Pošto smo mi pacijentsko Udruženje, poziv je bio upućen osobama koje su pacijenti, dakle boluju od određene bolesti koja ih je dovela do invaliditeta”, objasnila je Nikolićeva i dodala da će poziv svakako biti stalno otvoren, kako bi svi kreativci sa invaliditetom imali svoju virtuelnu prodavnicu.

Baza Udruženja multiple skleroze broji 490 oboljelih, dodala je ona.

“Od toga, njih 190 je u Podgorici, različite su životne dobi, različitih zanimanja, ali i drugačijih aspiracija. Trenutno je na platformi deset osoba, a nakon objave na Instagramu (udruzenjemultiplesklerozecg), već se javilo nekoliko zainteresovanih”, kazala je Nikolićeva.

Sa jedne od izložbi, gdje su predstavljeni i radovi u dekupaž tehnicifoto: Privatna arhiva

Jedna od prvih korisnica platforme je Milodarka Gaga Pavićević. Ona se i ranije bavila crtanjem i slikanjem i to je za nju, kako je rekla, jedan vid okupacione terapije koja je smiruje.

“Slikala sam, onako, za svoju dušu, u momentima kada sam osjećala potrebu da se likovno izrazim. Ipak, ‘okidač’ su bile radionice u Udruženju multiple skleroze. Uz obilje slikarskog materijala naprosto sam dobila stvaralački impuls i slikanje je postalo i strast i opsesija”, kazala je ona, uvjerena da će platforma biti od pomoći svima koji se svojim radovima tek predstavljaju. “Posebno što mi, osobe sa invaliditetom, sada imamo svoje virtuelno mjesto u svijetu umjetnosti. Do sada sam prodala preko trideset slika kroz prodajne izložbe i iskreno se nadam dobrom odzivu kupaca, jer su cijene više nego povoljne, a nama znači da svojih ruku umijeće proslijedimo do zadovoljnih kupaca”, rekla je Pavićevićeva.

Za Tatjanu Sekulić sve je počelo kad se uključila u projekat “Kreativne radionice za žene sa invaliditetom”.

“Inspiracija je došla spontano. U početku su to bile početničke slike, brošići, a kasnije slike rađene u kombinaciji silikon, sprej i uljane boje na šperploči. Ideje su se ređale, a najviše su mi se dopali crnogorski motivi i ornamenti narodne nošnje. Podrška prijatelja i žena koje su bile uključene, i Andrijane Nikolić, dali su mi vjetar u leđa, dobila sam još veću inspiraciju za moj rad”, ispričala je ona. Zahvaljujući izložbi radova, dodaje Sekulićeva, javili su joj se prijatelji, koji su željeli da kupe njene radove, slike i magnete.

Rad Tatjane Sekulić sa zrnima kafefoto: Privatna arhiva

“Bila sam presrećna i uvidjela sam da bih možda mogla tako i finansijski da se pomognem, jer ne radim i osoba sam sa invaliditetom”, kazala je ona. Vjeruje da će platforma imati veliki uspjeh.

“Posebno zato što su cijene reprezentativne. Ima mnogo truda i uloženog vremena, ali je ipak veća želja i entuzijazam kada znam da i ja mogu nešto stvarati i da ću imati koristi od svoje kreativnosti”, rekla je ona.

Platforma kreativniosi.com biće podijeljena na kategorije - slikarstvo, suveniri, papirna galanterija i ukrasni detalji, dekupaž, književnost, heklanje i pletenina, ostalo… što će olakšati pretragu.

Za svakog ponuđača, kako je rekla Nikolićeva, biće navedeni i podaci poput adrese elektronske pošte, kako bi kupci mogli da se jave i da sa kreativcima ugovore detalje trgovine i način distribucije proizvoda.

Osim internet prodavnice, platforma će, prema njenim riječima, koristiti i za otvaranje pitanja o položaju i pravima osoba sa invaliditetom.