Zaev: Promijenićemo nazive autoputa i aerodroma

Grčka će, rekao je Zaev, pokazati dobru volju i dozvoliće Makedoniji da poveća saradnju sa Evropskom unijom i s drugim međunarodnim organizacijama.

57 pregleda28 komentar(a)
Zoran Zaev, Aleksis Cipras, Foto: Beta/AP
24.01.2018. 20:54h

Premijer Makedonije Zoran Zaev najavio je večeras da će Makedonija promijeniti nazive aerodroma i autoputa koji nose ime Aleksandra Makedonskog, da bi pokazala da je u potpunosi posvećena rješavanju spora s Grčkom oko svog naziva.

"Autoput će se zvati 'Prijateljstvo'. Te naše aktivnosti pokazuju našu dobru volju. Ovo svjedoči da nemamo niakve teritorijane aspiracije prema našem susjedu", rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji za novinare u Davosu s premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom, poslije njihovog prvog sastanka do sada koj je trajao skoro tri sata.

Grčka će, dodao je, pokazati dobru volju i dozvoliće Makedoniji da poveća saradnju sa Evropskom unijom i s drugim međunarodnim organizacijama.

Kako je Zaev istakao, Makedonija i Grčka će "podići nivo pregovaračkog procesa" za rješavanje spora oko naziva Makedonije i dalje ga neće voditi ambasadori kao godinama do sada, već će ga voditi ministri dvije susedne zemlje, ali i dalje uz posredovanje UN, a pod pokroviteljstovm dvojice premijera.

Zaev je rekao da krajnje rješenje dvoipodecenijskog spora oko ustavnog naziva Makedonije mora biti prihvatljivo za obje strane. "Moramo da vodimo brigu i o svojim interesima i o njihovim interesima. Rješenje mora da bude u pravcu zaštite nacionalnog identiteta i identiteta naših naroda", rekao je Zaev.

Cipras je rekao da postoji volja za rješavanje spora i to na pragmatičan način i sa osjećajem odgovornosti.

"Moramo da nađemo obostrano prihvatljivo rješenje za 'erga omnes' (naziv za sve potrebe) i u tom okviru se slažem da se pregovrački proces približava kraju", rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras.