Finalisti nagrade Milana Mladenovića za 2020.

Dobitnik će biti proglašen na Milanov rođendan, 21. septembra

4638 pregleda0 komentar(a)
Foto: Promo

Zadužbina Milana Mladenovića, kultnog beogradskog i jugoslovenskog muzičara i frontmena Ekatarine Velike (1958-1994), objavila je spisak od 14 pjesama koje su ušle u finale za nagradu “Milan Mladenović” za 2020. godinu, a odabrane su nakon drugog kruga glasanja žirija, na osnovu regionalnog konkursa.

U pitanju su pjesme: “Alkohol” sastava Mrave brojim, “Anestezija” - Nekud, “Anonimnim SMS” - Sale i Sedlari, “Bebo” - Nataleé, “Daj mi sve” - dram, “Dan na Tisi” - Rebel Star, “Digresija na zeku II” - Klinika Denis Kataneca, “Držali smo se za ruke” - Sara Renar, “Igle” - Playground Hustle feat. Shot, “Ljubavnik” - Čao Portorož, “Ona je iz Ju Es Ej” - Despot Tomić, “Pesma Mesecu” - Dukatt, “Sve je ko pre” - Magic Bush i “Tiho” - Buč Kesidi.

foto: Promo

Članovi žirija - Darko Rundek, Srđan Gojković Gile i Mirela Priselac Remi odlučili su da, umjesto planiranih 12, u finalnu fazu izbora za najbolju pjesmu s teritorije bivše Jugoslavije u proteklih godinu dana, uđe 14 pjesama od ukupno prijavljenih 319. Uslove su ispunile 243 pjesme, a odbijene su one na engleskom jeziku, instrumentali i objavljene prije 30. juna 2019. godine. Gile, Rundek i Remi su od podataka dobili samo naslov i tekst pjesme, bez imena autora/benda.

Dobitnik će biti proglašen na Milanov rođendan, 21. septembra, a svečana dodjela će se prenositi uživo putem društvenih mreža Zadužbine Milana Mladenovića, osnovane prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila njegova majka Danica Mladenović s namjerom da se autorska i lična zaostavština sačuva kao cjelina i namijeni za kulturne i humanitarne svrhe. Nagrada se dodjeljuje na osnovu regionalnog konkursa od 2019. godine, kao podsjetnik na veliko Mladenovićevo djelo. Prvi dobitnik priznanja je beogradski bend Artan Lili, nagrađen za kompoziciju D.E.P.R.A.