Picula: Jedinstven događaj za Crnu Goru i EU, prvi put demokratski smijenjena vlast nakon 30 godina

"Reakcije Brisela su suzdržane", rekao je Picula za Jutarnji program Televizije Vijesti "Boje jutra"

70767 pregleda20 komentar(a)
Picula, Foto: TV Vijesti
02.09.2020. 09:31h

Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta (EP) za Crnu Goru istakao je da je pred Crnom Gorom jedinstven događaj i da je prvi put demokratski smijenjena vlast nakon 30 godina.

"I pred EU je jedinstven događaj. Reakcije Brisela su suzdržane", rekao je Picula komentarišući rezultate izbora u Crnoj Gori održanih 30. avgusta za Jutarnji program Televizije Vijesti "Boje jutra".

Picula je rekao da slijedi dinamičan period koji će otvoriti mnoga pitanja.

"Vidjećemo na koji način će se nositi nova vlada i na koji način će rješavati probleme", rekao je Picula.

"Izuzetno pažljivo pratićemo razvoj situacije u pravosuđu, odnosno u onoj mjeri u kojoj će ono biti efikasnije, i što manje ili uopšte ne smije biti podložno pritisku politike", istakao je Picula.

Izvjestilac EP za Crnu Goru je rekao da puno toga treba napraviti u procesu slobode medija, prije svega zaštititi medije i novinare.

"Trebalo bi se više posvetiti pravnim pretpostavkama medisjke nezavisnosti i zaštite njihove imovine i zaštite finansijske sigurnosti. Kažu da bi bilo najbolje da se uspostavi sistem medijske samoregulacije koji je u potpunosti funkcionalan, i druga pitanja koja su opšte poznata. To je jedan od testova za budući parlament i vladu", naglasio je Picula.

On je rekao da ono što bi međunarodnu zajednicu osnažilo u uvjerenju jeste da je riječ o promjeni vlade ali ne i o spoljno političkoj orijentaciji cijele zemlje i da će se preuzete obaveze od međunarodne zajednice poštovati i dalje.