Poboljšate držanje uz pomoć vježbi sa loptom

Inače, vježbe sa loptom blisko su povezane sa fizioterapijom. Na prvom mjestu, one jačaju duboke posturalne mišiće i tako jačaju snagu trupa

260 pregleda0 komentar(a)
pilates, Foto: Www.shutterstock.com
24.01.2018. 15:14h

Stres, nezadovoljstvo i užurbani način života kod velikog broja ljudi utiču na opuštanje ramena, stomačnih mišića i krivljenje kičme. Da biste izbegli pojavu pogurenosti i odraz psihičkog stanja na fizičko zdravlje, savjet je da vježbate sa loptom. Na ovaj način možete da poboljšate držanje, ali i da se psihički relaksirate.

Inače, vježbe sa loptom blisko su povezane sa fizioterapijom. Na prvom mjestu, one jačaju duboke posturalne mišiće i tako jačaju snagu trupa. Takođe, lopta pomaže da se pažnja fokusira na nadražaje iz okoline. Zato se lopta koristi i u rehabilitaciji motoričkih sposobnosti i intenziteta atletskog treninga. Upotreba lopte prilikom vježbanja pomaže i u prekidanju postojećih obrazaca kretnji i tako angažuje mišiće koji se inače rijetko koriste. U svakoj vježbi s loptom mora da postoji blagi otpor tijela kojim se razvijaju dugi potporni mišići, oslobađaju uobičajeni obrasci držanja i eliminiše stres.

Ovaj set vježbi trebalo bi da traje između 20 i 30 minuta.

PODIZANjE KUKOVA

Lezite na leđa, savijte noge, stopala oslonite na podlogu. Stavite loptu između koljena i pritiskajte je, a istovremeno podižite kukove uvis. U tom položaju ispružite lijevu nogu, ali tako da vam lopta ne ispadne. Držeći kukove podignutim, spustite levu nogu, a zatim ispružite desnu. Uradite dva puta po 12 ponavljanja.

DONjI TRBUŠNjACI

Lezite na leđa, podignite noge i savijte u koljenima. Loptu pritisnite stopalima, ruke postavite iza glave. Ispravljajte noge, pridržavajući loptu, i odižite ramena od podloge. Vratite se u početni položaj, pa ponovite dva puta po 12 ponavljanja.

KOTRLjANjE PO BUTINAMA

Lezite na leđa, ispružite i spojite noge, a ruke podignite uvis, držeći loptu. Podignite gornji dio leđa i položite loptu na butine. Kotrljajte je polako prema nožnim prstima, i nazad. Ponovite 12 puta u dva navrata.

SKLEKOVI

Namjestite se u položaj za sklekove, desno stopalo oslonite na loptu. Primičite desnu nogu prema grudima, kotrljajući loptu po podlozi. Vratite se na početak, ponovite vježbu 12 puta, pa promjenite stranu, prenose Novosti.