Performans “Naša mladost preskače zidove”

Glumica Gordana Mićunović na FIAT-u sjutra predstavlja svoju knjigu “Za dah Zadah”, a premijerno se prikazuje i kratki film “By my Lane”

1102 pregleda0 komentar(a)
Gordana Mićunović, Foto: Đurđica Knežević

Glumica Gordana Mićunović, koja je prije dvije godine poetsko-proznim prvijencom simbolično nazvanim “Za dah Zadah”, pokazala zbog čega su joj to papir i olovka bitni još od 14. godine, učestvovaće na ovogodišnjem Festivalu internacionalnog teatra - FIAT.

Publika će sjutra veče, s početkom u 22 časa na terasi Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” imati priliku da prisustvuje njenom performansu “Naša mladost preskače zidove” u sklopu koga će Nina Golubović, Tijana Krunić i Matija Đukanović, predstaviti Gordaninu knjigu. Biće premijerno prikazan i kratki film “By my Lane” koji je inspirisan stihovima iz knjige “Za dah Zadah”.

“Film je posvećen pojedincu koji uspijeva da prihvati sebe nakon mnogo suočavanja, samoće i odricanja, pojedincu koji se mijenja na svim nivoima, duhovnim i racionalnim, i tako promijenjen utiče najbolje što može na drugog pojedinca”, kazala je Mićunović.

U filmu, čiji koncept i realizaciju potpisuju Marija Nikčević i Danijela Radulović u produkciji NVU “Ficus”, pored Gordane Mićunović, igraju i Radmila Jaramaz, Nina Golubović, Tijana Krunić i Matija Đukanović.

“U oba moja projekta koja će biti predstavljena na ovogodišnjem FIAT-u je uloženo puno ljubavi, čistote, truda, rada i baš malo novca i na to sam jako ponosna. Ponosna sam jer sam vaspitana da se kroz zivot ne oslanjam na poznanstva, nego na sebe, na svoj rad, obrazovanje, na svoje srce i mozak, što ne čekam nikoga, što stvaram uprkos svemu”, kazala je za “Vijesti” Mićunović, koja je diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

U knjizi, za koju je prelom i dizajn uradio grafički dizajner Radomir Milić, nalazi se 17 pjesama i devet proznih tekstova.

Korona na glumicu, koja je radila u Crnogorskom narodnom i Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, a trenutno je dio ansambla Nikšićkog pozorišta, nije uticala.

“Moji umjetnički procesi nikada ne prestaju bez obzira na sve krize - lične, globalne, zdravstvene, političke ili bilo koje druge okolnosti koje se nameću pojedincu ili cijelom svijetu. Umjetnost je kao život - ta iskra se začne još u utrobi, rodiš se s njom, njeguješ je, ako je osvijestiš, i dijeliš svakog trenutka svog postojanja, živiš s njom u svakom danu, u svakoj noći, u svakom buđenju, bez obzira na to gdje se nalaziš, bez obzira na to što se dešava oko tebe“, kazala je Mićunović.

Nakon premijera na ovogodišnjem FIAT-u u oktobru će i u Nikšiću biti održano veče poezije i proze “Naša mladost preskače zidove”.