Hiljade Katalonaca protestovalo za nezavisnost, zapalili lutku sa kraljevim likom

“Održali smo najveće proteste koji su prilagođeni kovidu u Evropi”

8520 pregleda9 komentar(a)
Foto: AP Photo

Hiljade Katalonaca okupilo se juče s maskama na licima na nekoliko desetina malih protesta kako bi ponovo tražili nezavisnost te španske pokrajine, i to uprkos upozorenjima zdravstvenih vlasti da izbjegavaju okupljanja tokom pandemije koronavirusa, piše Rojters.

Na svim ovim okupljanjima poštovale su se mjere fizičke udaljenosti i atmosfera je bila mirna, prenosi Indeks.

Osim na jednom, koji se dogodio u večernjim satima u centru Barselone, gdje se okupilo nekoliko stotina separatista. Neki od njih su nosili baklje kojima su zapalili lutku na kojoj je bilo lice španskog kralja Filipa, te kutije s logom španskih korporacija i javnih institucija.

Inače, danas se u Kataloniji obilježava La Diada, odnosno godišnjica pada Barselone pod špansku vlast 1711. godine. Posljednjih godina na današnji dan se održavaju protesti separatista.

Prema riječima glavnog organizatora Assamblee Nacional Catalana, širom pokrajine održani su protesti na kojima je učestvovalo skoro 60.000 ljudi.

“Održali smo najveće proteste koji su prilagođeni kovidu u Evropi”, rekla je Elisenda Paluzie misleći na nošenje maski, održavanje fizičke distance i registraciju učesnika.

“Mogu razumjeti da se neki ljudi boje, ali organizovanje protesta tokom pandemije je moguće”, rekao je 25-godišnji programmer Marc Purgimon, dodavši kako je važno nastaviti protestovati protiv represije koju doživljava Katalonija.

U Španiji je do sada zabilježeno više od 560.000 slučajeva zaraze koronavirusom

Inače, Španija je do sada zabilježila više od 560.000 slučajeva zaraze koronavirusom, više nego bilo koja druga zapadnoevropska država.